BILTEN za januar 2024.

SLUŽBA HIGIJENE SA ZDRAVSTVENOM EKOLOGIJOM

BILTEN

O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, HRANE I PREDMETA OPĆE UPOTREBE

 

KONTROLA VODE ZA PIĆE

 

U periodu od 01.01. - 31.01.2024. godine uzeto je 75 uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu, od čega 9 uzoraka nije dalo odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode. Također uzeto je i 69 uzoraka na fizičko - hemijsku analizu, od čega 7 uzoraka nije dalo odgovarajuće rezultate.

Tokom navedenog perioda analizirano je 9 vanrednih uzoraka vode na mikrobiološku kontrolu, od čega 1 uzorak nije  zadovoljio rezultate propisane Pravilnikom . Na fizičko - hemijsku analizu uzeto je 11 uzoraka, od čega 4 uzorka nisu dala zadovoljavajuće rezultate propisane Pravilnikom.

 

KONTROLA HRANE

 

Tokom mjeseca januara 2024. godine uzeta su 394 uzorka na mikrobiološku i 1 uzorak hrane na fizičko - hemijsku analizu. Mikrobiološke parametre nije zadovoljio 1 uzorak, dok je uzorak uzet na fizičko - hemijsku analizu zadovoljio kriterije Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti namirnica.

 

 

SANITARNI NADZOR

 

U istom periodu vršena je kontrola mikrobiološke čistoće te je u te svrhe uzeto 518 briseva predmeta opće upotrebe, kao i 25 briseva ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji namirnica. Mikrobiološke parametre nisu zadovoljila 3 uzorka.

 

Tokom mjeseca januara izvršene su 4 kontrole rada aparata za sterilnost (sterilizatori i autoklavi) te su iste dale zadovoljavajuće rezultate. U navedenom mjesecu urađene su i 2 kontrole zraka zatvorenog prostora, koje su dale zadovoljavajuće rezultate propisane Pravilnicima.

 

Za svaku analizu zdravstvene ispravnosti vode, hrane, kao i briseva, a koja nije zadovoljila uvjete propisane pravilnicima, Služba higijene i zdravstvene ekologije uputila je stručno mišljenje i preporuke s ciljem izbjegavanja zdravstvenih posljedica po stanovništvo USK-a.

 

KLIMATSKI PARAMETRI

 

Tokom mjeseca januara izvršeno je 7 mjerenja mikroklimatskih parametara (temperatura, relativna vlažnost i koncentracija CO2) zatvorenog prostora u predškolskim ustanovama.