SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA 2024.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 20. marta/ožujka na inicijativu Svjetske stomatološke federacije (engl. World dental federation). Obilježavanjem ovog datuma nastoji se razviti svijest o važnosti oralnog zdravlja te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja i dobrobiti svakog pojedinca.

 

Ovogodišnja tema glasi “Sretna usta su... sretno tijelo”.

 

- Podizanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja i njegove povezanosti sa cjelokupnom dobrobiti.

- Osnažiti pojedince da preuzmu brigu o svom oralnom zdravlju tako što će im se pružiti znanje i alati koji su im potrebni za održavanje zdravih usta.

- Zalagati se za bolji pristup kvalitetnoj oralnoj zdravstvenoj zaštiti za sve.

 

Redovni stomatološki pregledi i konsultacije sa stomatologom ključni su u osiguravanju pravilne njege i prevencije oralnih problema.

 

Zašto je Svjetski dan oralnog zdravlja važan?

 

Oralne bolesti su glavni zdravstveni problem u mnogim zemljama i negativno utiču na ljude tokom njihovog života. Oralne bolesti dovode do boli i nelagode, socijalne izolacije i gubitka samopouzdanja, a često su povezane s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Pa ipak, nema razloga za patnju: većina stanja oralnog zdravlja se uglavnom mogu spriječiti i mogu se liječiti u ranoj fazi.

 

 

Važnost oralnog zdravlja

 

Prevencija stomatoloških problema: Dobre prakse oralne higijene, kao što su redovno četkanje i čišćenje koncem, pomažu u prevenciji uobičajenih problema sa zubima kao što su karijes, bolesti desni i loš zadah. Održavanjem oralnog zdravlja, pojedinci mogu izbjeći nelagodu i troškove povezane s ovim problemima.

 

Sveukupno zdravlje: Loše oralno zdravlje povezano je s različitim sistemskim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, respiratorne infekcije i nepovoljne ishode trudnoće. Bakterije iz usta mogu ući u krvotok i uticati na druge dijelove tijela, naglašavajući važnost oralne higijene u održavanju cjelokupnog zdravlja.

 

Ishrana: Zdravi zubi i desni su neophodni za pravilno žvakanje i probavu. Pojedinci sa stomatološkim problemima mogu imati poteškoća u jedenju određene hrane, što može dovesti do nutritivnih nedostataka i povezanih zdravstvenih problema.

 

Samopouzdanje i društvena dobrobit: Zdrav osmijeh može povećati samopoštovanje i samopouzdanje. S druge strane, stomatološki problemi kao što su nedostatak zuba ili loš zadah mogu uzrokovati neugodnost i socijalnu anksioznost, potencijalno uticati na lične odnose i profesionalne prilike.

 

Rano otkrivanje zdravstvenih problema: Stomatološki pregledi ne samo da procjenjuju oralno zdravlje već i pružaju priliku stomatolozima da otkriju rane znakove sistemskih bolesti kao što su dijabetes i rak, koji se mogu manifestirati u ustima.

 

Održavanje ukupnog kvaliteta života: Oralna bol i nelagodnost mogu značajno uticati na kvalitet života pojedinca, ometajući jelo, govor i spavanje. Dajući prioritet oralnom zdravlju, pojedinci mogu uživati u boljem kvalitetu života i općem blagostanju.

 

Uobičajeni problemi oralnog zdravlja:

 

Nekoliko faktora doprinosi problemima oralnog zdravlja, uključujući lošu oralnu higijenu, nezdrave prehrambene navike, pušenje i nedostatak pristupa stomatološkoj njezi. Najčešći problemi oralnog zdravlja uključuju:


Karijes: Karijes nastaje kada bakterije u ustima proizvode kiseline koje oštećuju zubnu caklinu.

 

Bolest desni: Gingivitis i parodontitis su dva uobičajena oblika bolesti desni. Gingivitis je upala desni, dok je parodontitis teže stanje koje može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi.

 

Loš zadah (halitoza): Trajni loš zadah može biti uzrokovan lošom oralnom higijenom, određenim namirnicama, pušenjem ili osnovnim zdravstvenim stanjima.

 

Osjetljivost zuba: Osjetljivost na toplu, hladnu, slatku ili kiselu hranu i pića može ukazivati na eroziju gleđi ili izložene korijene zuba.

 

Zubobolja: Zubobolja može biti rezultat različitih problema, uključujući karijes, infekcije, bolesti desni ili frakture zuba.

 

Rak usne šupljine: Rak usne šupljine može zahvatiti usne, jezik, obraze, dno usta, tvrdo i meko nepce, sinuse i grlo. Rano otkrivanje je ključno za uspješno liječenje.

 

Suha usta (kserostomija): Smanjena proizvodnja pljuvačke može dovesti do suhih usta, što povećava rizik od karijesa i bolesti desni.

 

Oralna afta: Gljivična infekcija uzrokovana gljivicom Candida koja se može razviti na jeziku i u ustima, posebno kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ili onih koji uzimaju određene lijekove.

 

Bruksizam (škripanje zubima): škrgutanje ili stiskanje zuba, posebno tokom spavanja, može dovesti do istrošene gleđi, osjetljivosti zuba, bolova u vilici i glavobolje.

 

Nepravilab položaj zuba: Iskrivljeni ili pretrpani zubi mogu učiniti oralnu higijenu izazovnijom, povećavajući rizik od karijesa i bolesti desni.

 

Oralni apscesi: Infekcije pune gnoja mogu se razviti u desni ili oko korijena zuba, uzrokujući bol, oticanje i groznicu.

 

Oralna trauma: Povrede usta, zuba, usana ili jezika mogu biti posljedica nesreća, sportskih incidenata ili fizičkih sukoba.

 

Erozija cakline: kisela hrana i pića, često povraćanje zbog stanja poput bulimije ili gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), i agresivno pranje zuba može istrošiti zubnu caklinu.

 

Impaktirani umnjaci: Umnjaci možda nemaju dovoljno prostora da pravilno izniknu, što dovodi do boli, infekcije i potencijalnog oštećenja susjednih zuba.

 

Preventivne mjere:

Prevencija problema sa oralnim zdravljem počinje usvajanjem dobre oralne higijene i odabirom zdravog načina života. Evo nekoliko bitnih preventivnih mjera:

 

Četkanje i čišćenje koncem: Perite zube najmanje dva puta dnevno i čistite koncem svaki dan kako biste uklonili čestice hrane i plak između zuba i duž linije desni.

 

Uravnotežena ishrana: Ograničite slatku i kiselu hranu i piće, koji mogu doprineti karijesu i uključite hranjive namirnice bogate vitaminima i mineralima koji podržavaju oralno zdravlje.

 

Redovni stomatološki pregledi: Posjetite svog stomatologa radi redovnih pregleda i profesionalnog čišćenja kako biste rano otkrili i liječili probleme oralnog zdravlja.

 

Izbjegavajte duhan: Prestanite pušiti i izbjegavajte duhanske proizvode, jer povećavaju rizik od bolesti desni, gubitka zuba i raka usne šupljine.

 

Vježbajte sigurne oralne navike: Nosite štitnike za zube tokom sportskih aktivnosti kako biste spriječili ozljede zuba i izbjegavajte korištenje zuba kao alata za otvaranje boca ili pakovanja.

 

Na Svjetski dan oralnog zdravlja, ponovo potvrdimo našu posvećenost davanju prioriteta oralnom zdravlju i ohrabrivanju drugih da učine isto. Preduzimajući proaktivne korake za brigu o našim ustima i promovirajući obrazovanje o oralnom zdravlju i pristup stomatološkoj njezi, možemo stvoriti zdravije osmijehe i poboljšati opću dobrobit za pojedince i zajednice širom svijeta. Zapamtite, zdrava usta su kapija za zdraviji život.

 

Redovni stomatološki pregledi i konsultacije sa stomatologom ključni su u osiguravanju pravilne njege i prevencije oralnih problema.

World Oral Health Day is celebrated every year on March 20 at the initiative of the World Dental Federation. By marking this date, an effort is being made to develop awareness of the importance of oral health and its importance in preserving the general health and well-being of each individual.

 

The theme for World Oral Health Day 2024 is "A HAPPY MOUTH IS… A HAPPY BODY".