SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE 2024.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze se obilježava 24. marta.

 

Svake godine obilježavamo Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze kako bismo podigli svijest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posljedicama tuberkuloze (TBC) i pojačali napore za okončanje globalne epidemije tuberkuloze.

 

Datum obilježava dan 1882. godine kada je dr Robert Koch objavio da je otkrio bakteriju koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnosticiranju i liječenju ove bolesti.

 

Ovogišnja tema glasi „Da! Možemo okončati TBC”. Tuberkuloza je i dalje jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu, a posljednjih godina bilježi se zabrinjavajući porast tuberkuloze otporne na lijekove. Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika da se obnovi posvećenost, inspiriše i preduzme mjere za okončanje tuberkuloze.

 

Tuberkuloza (skraćeno TBC) je zarazna bolest koja se može prenijeti kapljicama iz zraka i često pogađa pluća, iako se može pojaviti i u drugim dijelovima tijela.

 

 Povećan rizik obolijevanja od tuberkuloze imaju:

- djeca mlađa od 3 mjeseca,
- starije osobe,
- HIV pozitivne osobe,
- ovisnici o drogama i alkoholu,
- pušači,
- osobe pod dugotrajnom imunosupresivnom terapijom.

 Simptomi tuberkuloze su:
- hemoptoja kod zdrave osobe često je prvi znak TBC pluća,
- hronični kašalj, više od 3 sedmice,
- noćno znojenje,
- subfebrilne temperature,
- gubitak apetita,
- mršavljenje,
- bol u prsima i obilan pa i krvav ispljuvak.

 

 Prevencija:
-bolji društveni standard naročito u onim segmentima koji izravno utiču na oboljevanje od tuberkuloze (pretrpan smještaj, loša prehrana),
- laboratorijski i rentgenski pregledi oboljelih, kontakata i sumnjivih,
- osigurati kućni nadzor nad oboljelim (patronaža),
- liječnički pregled i rentgen pluća kod sumnjivih na TBC,
- sprovođenje hemoprofilakse kod užih kontakata oboljelih, u kućnom liječenju,
- BCG vakcinacija djece prema važećem kalendaru, a najkasnije do 5. godine života.

 

Tuberkuloza je i dalje prisutna u mnogim dijelovima svijeta, a posebno je zabrinjavajuće što se često pojavljuje u zemljama s ograničenim resursima i lošim socioekonomskim uvjetima. Iako je tuberkuloza potpuno izlječiva bolest, broj zaraženih i oboljelih i dalje je velik, a posebno je zabrinjavajuće širenje lijekom otpornih oblika tuberkuloze.

 

 Unatoč napretku u dijagnostici i liječenju tuberkuloze, još uvijek postoje ključni izazovi u borbi protiv ove bolesti:

Otpornost na lijekove- pojava lijekom otpornih oblika tuberkuloze čini liječenje težim i skupljim,

Pravovremena dijagnoza- rani pristup dijagnozi i liječenju ključan je za sprječavanje širenja bolesti,

Socioekonomska nerazmjernost- tuberkuloza često pogađa najsiromašnije i najranjivije zajednice, što zahtijeva pristup zdravstvenoj skrbi i socijalnim mjerama podrške.

 

 Kako možete doprinijeti?

Širenje svijesti - podijelite informacije o tuberkulozi s prijateljima, porodicom i zajednicom kako biste povećali svijest o simptomima, načinima prijenosa i prevenciji,

Podrška organizacijama- donirajte sredstva organizacijama koje se bore protiv tuberkuloze i pružaju pomoć oboljelima,

Zajednički napor- potaknite svoje lokalne i državne vlasti da poduzmu konkretne korake u borbi protiv tuberkuloze, uključujući pružanje pristupa liječenju i prevenciji.

 

World Tuberculosis Day is marked on the 24th of March.

 

Each year we commemorate World TB Day to raise public awareness about the devastating health, social and economic consequences of tuberculosis (TB) and to step up efforts to end the global TB epidemic.

The date marks the day in 1882 when Dr. Robert Koch announced that he had discovered the bacterium that causes TB, which opened the way towards diagnosing and curing this disease.

 

This year’s theme is “Yes! We can end TB”. TB is still one of the world's deadliest diseases and recent years have seen a worrying increase in drug-resistant TB. World TB Day is an opportunity to renew commitment, inspire and take action to end TB.