BILTEN za septembar 2023.

SLUŽBA HIGIJENE SA ZDRAVSTVENOM EKOLOGIJOM

BILTEN

O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, HRANE I PREDMETA OPĆE UPOTREBE

 

KONTROLA VODE ZA PIĆE

 

U periodu od 01.09. - 30.09.2023. godine uzeto je 94 uzorka vode za piće na mikrobiološku analizu, od čega 4 uzorka nije dalo odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode. Također uzeto je i 84 uzorka na fizičko - hemijsku analizu, od čega 4 uzorka nije dalo odgovarajuće rezultate.

Tokom navedenog perioda analizirano je 19 vanrednih uzoraka vode na mikrobiološku kontrolu te 21 uzorak na fizičko - hemijsku kontrolu, od čega 2 uzorka nije dalo zadovoljavajuće rezultate mikrobiološke analize, kao i 4 uzorka koji nisu zadovoljili kriterije fizičko - hemijske analize.

 

KONTROLA VODE ZA REKREACIJU

 

U toku mjeseca septembra izvršene su i analize uzoraka vode za rekreaciju (bazeni). Na mikrobiološku i fizičko - hemijsku analizu uzeta su 3 uzorka vode iz bazena, od čega 1 uzorak nije dao  zadovoljavajuće rezultate mikrobiološke analize.

 

KONTROLA HRANE

 

Tokom mjeseca septembra 2023. godine uzet je 401 uzorak na mikrobiološku i 1 uzorak hrane na fizičko - hemijsku analizu. Mikrobiološke parametre nisu zadovoljila 4 uzorka,  dok su uzorci uzeti na fizičko - hemijsku analizu zadovoljili kriterije Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti namirnica.

 

SANITARNI NADZOR

 

U istom periodu vršena je kontrola mikrobiološke čistoće te su u tu svrhu uzeta 584 brisa predmeta opće upotrebe, kao i 73 brisa ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji namirnica. Mikrobiološke parametre nisu zadovoljila 4 uzorka.

Tokom mjeseca septembra izvršeno je 7 kontrola rada aparata za sterilnost (sterilizatori i autoklavi), svi su zadovoljili Pravilnikom propisane uvjete.

 

Za svaku analizu zdravstvene ispravnosti vode, hrane, kao i briseva, a koja nije zadovoljila uvjete propisane pravilnicima, Služba higijene i zdravstvene ekologije uputila je stručno mišljenje i preporuke s ciljem izbjegavanja zdravstvenih posljedica po stanovništvo USK-a.

 

KLIMATSKI PARAMETRI

 

Tokom mjeseca septembra izvršeno je 7 mjerenja mikroklimatskih parametara (temperatura, relativna vlažnost i koncentracija CO2) zatvorenog prostora u predškolskim ustanovama i staračkim domovima.

Također, tokom gore navedenog perioda, izvršeno je 3 mjerenja aerozagađenja za čestice veličine 2,5µm i 10µm. Izmjerene vrijednosti bile su u granicama preporučenih vrijednosti. Također izvršena su i 3 mjerenja UV zračenja.

 

OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA

 

Dana 16.09.2023.godine obilježen je Svjetski dan zaštite ozonskog omotača. Ovogodišnja tema glasi: ”Sanacija ozonskog omotača i smanjenje/ublažavanje klimatskih promjena.” Posljednje informacije sa Svjetskog Naučnog panela ukazuju da se broj ozonskih rupa smanjuje i procjene su da bi do 2066. godine trebalo vratiti stanje iz 1980. godine