BILTEN za oktobar 2023

SLUŽBA HIGIJENE SA ZDRAVSTVENOM EKOLOGIJOM

BILTEN

O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, HRANE I PREDMETA OPĆE UPOTREBE

 

KONTROLA VODE ZA PIĆE

 

U periodu od 01.10. - 31.10.2023. godine uzeto je 109 uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu, od čega 5 uzoraka nije dalo odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode. Također uzeta su i 102 uzorka na fizičko - hemijsku analizu, od čega 2 uzorka nisu dala odgovarajuće rezultate.

Tokom navedenog perioda analizirano je 26 vanrednih uzoraka vode na mikrobiološku kontrolu te 19 uzoraka na fizičko - hemijsku kontrolu, od čega 8 uzoraka nije dalo zadovoljavajuće rezultate mikrobiološke analize, kao i 2 uzorka koji nisu zadovoljili kriterije fizičko - hemijske analize.

 

KONTROLA VODE ZA REKREACIJU

 

U toku mjeseca oktobra izvršene su i analize uzoraka vode za rekreaciju (bazeni). Na mikrobiološku i fizičko - hemijsku analizu uzeta su 2 uzorka vode iz bazena, od čega 1 uzorak mikrobiološke i 2 uzorka fizičko - hemijske analize nisu dala zadovoljavajuće rezultate..

 

KONTROLA HRANE

 

Tokom mjeseca oktobra 2023. godine uzeto je 429 uzoraka na mikrobiološku i 8 uzoraka hrane na fizičko - hemijsku analizu. Dostavljeni uzorci su zadovoljili Pravilnikom propisane uvjete.

 

SANITARNI NADZOR

 

U istom periodu vršena je kontrola mikrobiološke čistoće te je u tu svrhu uzeto 579 briseva predmeta opće upotrebe, kao i 110 briseva ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji namirnica. Mikrobiološke parametre nije zadovoljio 1 uzorak.

Tokom mjeseca oktobra izvršeno je 16 kontrola rada aparata za sterilnost (sterilizatori i autoklavi), svi su zadovoljili Pravilnikom propisane uvjete.

 

Za svaku analizu zdravstvene ispravnosti vode, hrane, kao i briseva, a koja nije zadovoljila uvjete propisane pravilnicima, Služba higijene i zdravstvene ekologije uputila je stručno mišljenje i preporuke s ciljem izbjegavanja zdravstvenih posljedica po stanovništvo USK-a.

 

KLIMATSKI PARAMETRI

 

Tokom mjeseca oktobra izvršena su 3 mjerenja aerozagađenja za čestice veličine 2,5µm i 10µm. Izmjerene vrijednosti bile su u granicama preporučenih vrijednosti.

 

OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA

 

Dana 16.09.2023.godine obilježen je Svjetski dan zaštite ozonskog omotača. Ovogodišnja tema glasi: ”Sanacija ozonskog omotača i smanjenje/ublažavanje klimatskih promjena.” Posljednje informacije sa Svjetskog Naučnog panela ukazuju da se broj ozonskih rupa smanjuje i procjene su da bi do 2066. godine trebalo vratiti stanje iz 1980. godine 

 

Dana,16.10.2023.godine obilježen je Svjetski dan hrane. Ovogodišnja tema glasi: ”Voda je život. Voda je hrana. Nikog ne izostavljajte.” Svaki pojedinac treba prestati uzimati vodu zdravo za gotovo i unaprijediti korištenje vode u našem svakodnevnom životu. Izbor hrane i način na koji proizvodimo hranu utiče na vodu. Razliku možemo napraviti biranjem lokalne, sezonske i svježe hrane, smanjivanjem rasipanja hrane kroz smanjenje otpada od hrane i pronalaženjem sigurnih načina za ponovnu uporabu hrane i preveniranjem zagađivanja vode.