BILTEN za oktobar 2024

SLUŽBA HIGIJENE SA ZDRAVSTVENOM EKOLOGIJOM

BILTEN

O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, HRANE I PREDMETA OPĆE UPOTREBE

 

KONTROLA VODE ZA PIĆE

 

U periodu od 01.10. - 31.10.2024. godine uzeto je 53 uzorka vode za piće na mikrobiološku analizu, od čega 8 uzoraka nije dalo odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode. Također uzeto je i 48 uzoraka na fizičko - hemijsku analizu, od čega 10 uzoraka nije dalo zadovoljavajuće rezultate propisane Pravilnikom.

 

Tokom navedenog perioda analizirano je 14 vanrednih uzoraka vode na mikrobiološku kontrolu, od čega 6 uzorka nije zadovoljilo rezultate propisane Pravilnikom. Na fizičko - hemijsku analizu uzeto je 17 uzoraka. Svi uzorci su dali zadovoljavajuće rezultate propisane Pravilnikom.

 

KONTROLA HRANE

 

Tokom mjeseca oktobra 2024. godine uzeto je 428 uzoraka na mikrobiološku i i 4 uzorka na fizičko - hemijsku analizu. Dostavljeni uzorci su zadovoljili Pravilnikom propisane uvjete.

 

 

SANITARNI NADZOR

 

U istom periodu vršena je kontrola mikrobiološke čistoće te je u te svrhe uzeto 533 brisa predmeta opće upotrebe,od čega 2 uzorka nisu zadovoljila uvjete propisane Pravilnikom. Također je uzeto i 64 brisa ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji namirnica i svi uzorci su zadovoljili uvjete propisane Pravilnikom.

 

Tokom mjeseca oktobra izvršene su 3 kontrole rada aparata za sterilnost (sterilizatori i autoklavi) te su iste dale zadovoljavajuće rezultate.

 

Za svaku analizu zdravstvene ispravnosti vode, hrane, kao i briseva, a koja nije zadovoljila uvjete propisane pravilnicima, Služba higijene i zdravstvene ekologije uputila je stručno mišljenje i preporuke s ciljem izbjegavanja zdravstvenih posljedica po stanovništvo USK-a.

 

 

OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA

Svjetski dan hrane obilježava se 16.oktobra svake godine, kako bi se naglasila važnost hrane kao jedne od osnovih ljudskih potreba, ali i ljudskih prava.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana hrane je “Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost”.

Hrana, odnosno prehrana svakog čovjeka trebala bi biti raznolika, energetski uravnotežena, dostupna i sigurna, za dobrobit svih nas.