Bilten za juli 2018

SLUŽBA  EPIDEMIOLOGIJE
 Bilten o kretanju zaraznih bolesti od 01.07. do 31.07.2018. godine
 
Na Unsko - sanskom kantonu u periodu od 01.07. - 31.07.2018. godine prijavljeno je 115 oboljelih osoba od zaraznih bolesti na pojedinačnim prijavama.
 
Vodeće bolesti ( pojedinačne prijave )
 
Enterocolitis 48
Varicellae 22           
TBC 10           
Scabies 8  
H. Zoster 7                                      
 
Analizom epidemiološke situacije, a na osnovu verificiranih prijava zaraznih oboljenja epidemiološka situacija na USK-u,  koja je zbog klimatskih uvjeta u ovom periodu općenito veoma rizična po pitanju javljanja CZB, u periodu 01.07. - 31.07.2018.god. registrira se povećan broj slučajeva oboljevanja od CZB. Najveći broj oboljelih je od enetrocolitis ac općina S.Most ( 23).
U crijevne zarazne bolesti ubraja se niz bolesti kojima je zajednička karakteristika da se prenose fekalno-oralnim putem. To znači da se uzročnici izlučuju stolicom, a ulaze u organizam kroz usta. Uzročnici crijevnih zaraznih bolesti su brojni.
•bakterije (salmonele, šigele, kampilobakter, enteropatogena E.Coli i dr.)
•virusi (neki enterovirusi,norovirusi, rota i adenovirusi) i rjeđe,
•paraziti (protozoi i helminiti).
Izvor zaraze je inficirani čovjek - bolesnik ili kliconoša, a crijevne zarazne bolesti šire se kontaktom, u prvom redu prljavim rukama, zatim zagađenom hranom i vodom.  Klinički se manifestiraju proljevom (tri ili više stolica u 24 sata), povraćanjem, povišenom temperaturom i bolovima u trbuhu. Visoke ljetne temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika u hrani, stoga se crijevne zarazne bolesti osobito bakterijske, ali i neke CZB uzrokovane virusima (norovirus), češće javljaju ljeti. Neke namirnice, poput mesa (osobito peradi i mljevenog mesa) i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim sva jela pripremljena od jaja koja nisu dovoljno termički obrađena, poput kremastih kolača, sladoleda i majoneze u domaćoj proizvodnji osobito su prikladni za razmnožavanje bakterija. Nadalje, hrana koja nije dovoljno termički obrađena, koja nije konzumirana unutar nekoliko sati od pripreme (od 2-4 sata), koja je čuvana na sobnoj temperaturi, namirnice ili već gotova pripremljena jela naknadno kontaminirana prljavim rukama mogu biti izvor crijevnih zaraznih bolesti ljeti.
 
 
SLUŽBA HIGIJENE SA ZDRAVSTVENOM EKOLOGIJOM I SANITARNOM HEMIJOM
 
BILTEN 
O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI VODE, HRANE I PREDMETA OPĆE UPOTREBE
 
KONTROLA VODE ZA PIĆE
 U periodu od 01.07. - 31.07.2018. godine uzeta su 134 uzorka vode za piće na mikrobiološku analizu, od čega 34 uzorka nisu dala odgovarajuće rezultate propisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Također su uzeta i 122 uzorka na fizičko - hemijsku analizu, od čega 16 uzoraka nije dalo odgovarajuće rezultate.
 
U navedenom periodu uzeto je i 16 vanrednih uzoraka vode za piće na mikrobiološku i 15 uzoraka na fizičko-hemijsku analizu. Mikrobiološke parametre nije zadovoljilo 6 uzoraka, a fizičko - hemijske 3 uzorka.
 
 
KONTROLA HRANE
 Tokom mjeseca jula 2018. godine uzeto je 405 uzoraka na mikrobiološku i 2 uzorka hrane na fizičko - hemijsku analizu. Mikrobiološke parametre nije zadovoljilo 6 uzoraka, a fizičko-hemijski parametri su zadovoljili kriterije Pravilnika.
 
 
SANITARNI NADZOR
 U navedenom periodu urađeno je 288 briseva predmeta opće upotrebe i 135 briseva ruku zaposlenih u prometu i proizvodnji životnih namirnica. Od toga 24 brisa predmeta opće upotrebe i 8 briseva ruku, nije dalo zadovoljavajuće rezultate.
 
            U istom periodu urađena je 1 kontrola sterilnosti autoklava, 5 kontrola sterilnosti nesterilnih proizvoda, te 12 kontrola zraka zatvorenog prostora. Svi navedeni uzorci su dali zadovoljavajuće rezultate propisane PravilnInicima.