Novosti

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nelegalne prodaje droge 2022.

 

Svake godine, 26. juna obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nelegalne prodaje droge. Glavni cilj ovog dana je širenje svijesti o fizičkom i psihičkom uticaju zloupotrebe supstanci, smrti od predoziranja drogama i problemima vezanim za droge širom svijeta.

Zloupotreba droga i dalje je jedna od najvećih prijetnji zdravlju i društvu općenito. To je jedan od najvećih problema s kojim se svijet bori i koji treba potpuno eliminirati iz društva.

Ove godine, tema glasi  “Rješavanje izazova droga u zdravstvenoj i humanitarnoj krizi”.

Bavi se različitim izazovima s kojima se svijet suočava i pokušava poduzeti korake za stvaranje svijeta bez zloupotrebe droga.

 

Prema Uredu Ujedinjenih naroda za droge i zločine (UNODC), rješavat će se pitanje transnacionalnih izazova vezanih za drogu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila je da se 26. jun obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nelegalne prodaje droge, 7. decembra 1987. Glavni motiv za to je bio poduzimanje akcija ka cilju stvaranja društva bez zloupotrebe droga.

Ovaj dan ima za cilj širenje svijesti o štetnom uticaju zloupotrebe droga. Radi se i o usađivanju osjećaja odgovornosti kod mladih kako ne bi nasjedali na drogu.

U školama i fakultetima se organizuju razni događaji kako bi se učenici educirali i informirali o opasnostima zloupotrebe droga.

 

Šta Vi možete učiniti:

 

- Podrška zajednice je izuzetno važna za prevenciju, liječenje, rehabilitaciju i prihvatanje onih koji su ovisni o supstancama. Pomozite razbiti stigmu i promovirati brži oporavak.

- Budite dobar uzor i osnažite mlade ljude da se nose sa životnim izazovima kako bi ublažili zloupotrebu supstanci.

- Budite glasnik - pružite činjenične informacije o negativnim socio-ekonomskim efektima zloupotrebe supstanci kako biste doveli do promjena u ponašanju.

- Nemojte piti alkohol dok vozite

- Proslavite svečanosti trezveno i odgovorno: ne pretvarajte noćni izlazak u noćnu moru.

- Recite Ne drogama!

 

Na web stranici UNODC-a stoji da možete dati svoj dio u pokretu tako što ćete podijeliti stvarne činjenice o situaciji s drogom, uključujući njene zdravstvene rizike, kako biste doprinijeli rješavanju globalnog problema droga.

 

 

Every year, the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking is observed on June 26.

The main aim of this day is to spread awareness about the physical and psychological impact of substance abuse, drug overdose deaths, and drugs-related problems across the globe.

 

This year, the theme for the day is “Addressing drug challenges in health and humanitarian crisis.”