Novosti

Prijedlog mjera ZU Zavod za javno zdravstvo USK Bihać zbog izrazito pogoršanih vremenskih neprilika i poplava na određenim područjima

Zbog izrazito pogoršanih vremenskih neprilika i poplava na području USK-a uvodi se pojačan epidemiološki nadzor svih područja zahvaćenih poplavama te se predlažu sljedeće mjere:

 

 • Uvođenje pripravnosti i mobilnosti epidemiološke službe domova zdravlja kako bi se u naredna dva dana izvršila epidemiološka ispitivanja rizika pojave zaraznih bolesti na područjima koja su ugrožena poplavama te načinili i proslijedili izvještaji, a telefonom svakodnevno obavještavali ZZJZ USK o novonastaloj situaciji i poduzetim preventivnim mjerama u nadzoru zaraznih bolesti .
 • Uvođenje pooštrenog nadzora nad vodosnabdijevanjem (uzorkovanje, bakteriološko i fizičko - hemijsko ispitivanje uzoraka vode) tj. pojačati nadzor nad svim većim gradskim i seoskim vodovodima i kod svakog vidljivog zamućenja vode odmah obavijestiti stanovništvo da ne koristi vodu za piće dok se neizvrši laboratorijsko ispitivanje vode i utvrdi njen kvalitet
 • Putem lokalnih javnih medija dati upute stanovništvu o prokuhavnaju vode za piće te preporučiti po mogućnosti korištenje flaširane vode
 • Posebu pažnju usmjeriti odmah ka načinu obezbijeđenja vode za piće. U svim slučajevima kada je došlo do prekida snabdijevanja vodom neophodno je obezbijediti higijenski ispravnu vodu za piće, najoptimalnije preko cisterni, a u slučaju da je to neizvodljivo informisati stanovništvo o obaveznom prokuhavanju iste.
 • Obnoviti rezerve i nabaviti interventnu količinu klornih preparata za dezinfekciju vode i površina poplavljenih stanova poslije povlačenja vode.
 • U svim općinama, u kojima je proglašeno ili se očekuje vanredno stanje, odrediti odgovornog ljekara koji će svakodnevno provoditi operatvni program nadzora nad zaraznim bolestima, pratiti rizične, ciljane grupe stanovnika koje su u ovom trenutku napustili mjesto stanovanja, registrovati svaku pojavu povećanja tjelesne temperature i provoditi laboratorijske pretrage kako bi se što ranije postavila dijagnoza očekivanih akutnih zaraznih bolesti.
 • U monitoringu nadzora nad pojavama zaraznih bolesti koje se uvijek javljaju u ovakvim vanrednim prilikama, posvetiti naročitu pažnju oboljenjima od Trbušnog tifusa, Dizenterije i virusnog hepatitsa A i odmah obavijestiti ZZJZ USK o svakom pojedinačnom slučaju koji se može dovesti u vezu sa ovom vanrednom situacijom.
 • Obavještavanje veterinarskih stanica u slučaju pojave životinjskih leševa na području poplavljenih naselja.
 • Provoditi i planirati preventivne i protuepidemijske mjere (ev. pojava epidemija), kao i druge higijensko - epidemiološke mjere u poplavljenim područjima u cilju sprječavanja širenja zaraznih bolesti, iz domena Vaše nadležnosti te odmah obavijestiti ZZJZ USK, kako bi se moglo koordinirano djelovati, te omogućiti pomoć na terenu od strane ZZJZ USK I ZZJZ F BiH
 • Kontinuirana saradnja stručnih timova sa drugim nadležnim institucijama i sektorima (Civilna zaštita, lokalni štabovi za vanredne situacije, sanitarna inspekcija i dr.).
 • Shodno situaciji na terenu markirati ugrožena područja, a s obzirom na mogućnost pojave CZB i epidemija ovog karaktera
 • Sprovoditi specifične preventivne mjere , a u cilju:
 1. osposobljavanja lokalnih vodovoda provođenjem kontrole vode istih (bakteriološka, hemijska, rezidualni hlor) te preventivne dezinfekcije
 2. fokusiranje visokorizičnih objekata te vršenje potpune kontrole nad istim (vodovodi, škole, pogoni za proizvodnju...)
 • Po povlačenju vode sa poplavljenih područja izvršiti:
 1. Sanaciju terena

    - mehaničko čišćenje

    - dezinfekciju

    - deratizaciju

 1. Nastaviti pojačanu kontrolu vode na bakteriološku i hemijsku analizu vode i kontrolu rezidualnog hlora u vodi.
 2. Obavijestiti komunalna preduzeća o potrebi pojačanog klorisanja vode, a na osnovu dobijenih nalaza. Vršiti mikrobiološku kontrolu vode naredna tri dana po hiperhlorinaciji da bi se dala ocjena kvaliteta vode slivnog područja.
 3. Daljnje pojačano praćenje kretanja i pojave CZB po općinama:
 4. Registrirati sva lica sa crijevnim tegobama, kod takvih osoba obavezno uzeti stolicu na koprokulturu.
 5. Registrirati osobe sa visokom temperaturom(Termometrija), na ugroženim područjima
 • Po sanaciji terena vršiti kontrolu i registraciju osoba sa respiratornim infekcijama.

 

 

Dan rijeke Une 2023.

Dan rijeke Une se obilježava svake godine 17og. Maja. Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana koji su ugledavši njenu ljepotu dali ime Una što bi u prevodu značilo jedna jedina odnosno jedinstvena, što ona u stvarnosti i jeste. Una je rijeka koja se proteže sjeverozapadnim dijelom Bosne i Hercegovine i čini veliki dio prirodne granice sa Hrvatskom. Izvire u blizini sela Donje Suvaje u podnožju  planine Stražbenice u Hrvatskoj. Na izvoru kao planinska, a kako se ide prema ušću postaje više ravničarska rijeka. Protiče kroz sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine i to najvećim svojim dijelom kroz Unsko-sanski kanton. Ukupna dužina njenog toka iznosi oko 212 km i ima protok od 270 m3 u sekundi. U Unsko-sanskom kantonu Una protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu i Bosansku Otoku. Svojim gornjim tokom Una je dio Nacionalonog parka koji upravo nosi njeno ime. Glavne pritoke rijeke su Unac, Sana, Klokot i Krušnica.

  Una je veoma bogata mnogobrojnim bukovima i slapovima koji se protežu njenom cijelom dužinom. Prvi se nalaze u Martin Brodu i imaju visinu 10 m s protokom 63 m3 u sekundi, nizvodno se nalazi najatraktivniji i najveći slap koji se zove Štrbački buk sa širinom od oko 40 m i visinom od 23 m koji predstavljaju pravi biser Krajine. Pred sam ulaz u Grad Bihać nalaze se slapovi Troslap i Dvoslap, a nizvodno od njega brze i prelijepe vodene kaskade .

 Prvi put dan rijeke Une je obilježen 1986. godine, a za njeno obilježavanje su zaslužni aktivisti društva za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une, Unski smaragdi, koje je osnovao Boško Marjanović na isti datum godinu dana ranije. Svake godine u suradnji sa Nacionalnim parkom Una organiziraju se određene ekološke aktivnosti koje žele da stave akcenat na ogroman značaj rijeke Une. Ove godine su planirane aktivnosti, koje će se održavati od 15og. do 20og. maja, dječija sportska olimpijada izložbe slika, biciklijada “Stazama rijeke Une”, Edukativni programi, ekološke akcije i mnogi drugi sadžaji.

 Rijeka Una predstavlja rijedak slučaj netaknute prirode koji ima izuzetnu čistoću i beskrajnu ljepotu. Ova rijeka je na svojim obalama okupila brojna naselja i gradove koji su u mnogome povezani sa Unom. Una predstavlja veliki dio prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto turističkog prometa kao i mjesto na kojem se održavaju međunarodne sportske, ali i turističle manifestacije kakva je i Una-Regata. Njenu smaragdno zelenu boju i ljepotu opisavali su brojni pisci i pjesnici.  

 

Sretan Vam dan rijeke Une.

The Day of the River Una is celebrated every year on May 17th.

The River Una is a rare case of pristine nature that has exceptional purity and endless beauty. This river has gathered numerous settlements and cities on its banks, which in many ways are connected to Una. Una represents a large part of the natural heritage of Bosnia and Herzegovina, a place of tourist traffic as well as a place where international sports and tourist events such as the Una Regatta are held. Its emerald green color and beauty were described by numerous writers and poets.

 

Mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti na poplavljenom području

Obzirom na obilnije padavine u proteklom periodu te novonastalu situaciju sa vodotocima i izvorištima pitke vode, izazvanu porastom vodostaja, molimo Vas da obratite pažnju na sljedeće:

 

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST VODE:

- Koristiti vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sistema ili flaširanu vodu;

- Ne konzumirati vodu iz vlastitih bunara i pumpi zbog zagađenja uzrokovanog poplavama sve do povlačenja vode i provedene dezinfekcije istih;

- Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u vodovodne instalacije, prije upotrebe, vodu za pipremu hrane ili piće treba prokuhavati;

- Voda se prokuhava tako da nakon ključanja kuha još najmanje 3 minute.

 

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST HRANE:

- Ne konzumirati hranu koja je bila u doticaju sa poplavljenom vodom ili se otopila u frižideru usljed nedostatka električne energije;

- Isključivo konzumirati hranu koja je pakirana u vodonepropusnu ambalažu ili konzerviranu hranu i hranu koja je dobro termički obrađena.

- Izbjegavati konzumiranje povrća sa poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

 

ZDRAVLJE STANOVNIŠTVA:

- Pojačati mjere lične higijene češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje vode iz javnog vodovoda ili prokuhane vode i po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava,

- U slučaju pojave povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, bolova u trbuhu obratiti se ljekaru;

- Ukoliko je došlo do povreda obavezno se prijaviti ljekaru radi zbrinjavanja rane i antitetanusne zaštite.

 

Svjetski dan hipertenzije 2023.

Svjetski dan hipertenzije se obilježava svake godine 17. maja, kako bi se podigla svijest o hipertenziji, poznatoj i kao visoki krvni tlak i njenom uticaju na globalno zdravlje. Ovaj dan služi kao podsjetnik na važnost prevencije i upravljanja hipertenzijom za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih srodnih komplikacija.

 Ovogodišnja tema glasi ”Izmjerite svoj krvni pritisak precizno, kontrolišite ga, živite duže”, fokusirajući se na borbu protiv niske stope svijesti širom svijeta, posebno u područjima sa niskim do srednjim prihodima i preciznim metodama mjerenja krvnog pritiska.

 Hipertenzija je kronično zdravstveno stanje koje karakteriše povišen krvni pritisak. Često se naziva "tihi ubica" jer obično nema simptome dok ne dostigne uznapredovalu fazu. Visok krvni pritisak dodatno opterećuje srce i krvne sudove, povećavajući rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, problema s bubrezima i drugih zdravstvenih problema.

 Hipertenzija pogađa značajan dio svjetske populacije, a procjene govore da oko 1 od 3 odrasle osobe širom svijeta ima visok krvni tlak. To je vodeći uzrok prerane smrti i invaliditeta u svijetu. Uz to, hipertenzija predstavlja značajan ekonomski teret za zdravstvene sisteme zbog troškova povezanih s njenim upravljanjem i komplikacija koje može izazvati.

 Različiti faktori doprinose razvoju hipertenzije, uključujući nezdrave životne navike, kao što su loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i kronični stres. Dok se neki faktori rizika, poput starosti i porodične anamneze, ne mogu mijenjati, usvajanje zdravog načina života može značajno smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog pritiska. To uključuje održavanje uravnotežene prehrane, redovno vježbanje, izbjegavanje pušenja i prekomjerne upotrebe alkohola te efikasno upravljanje stresom.

 Redovno praćenje krvnog pritiska je ključno za rano otkrivanje i dijagnozu hipertenzije. Očitavanja krvnog pritiska sastoje se od dva broja: sistoličkog pritiska (veći broj) i dijastolnog pritiska (manji broj). Promjene u načinu života, kao što su promjene u ishrani i povećana fizička aktivnost, često su prva linija liječenja za osobe s blagom hipertenzijom. U težim slučajevima mogu se propisati lijekovi koji pomažu u kontroli nivoa krvnog pritiska.

 Svjetski dan hipertenzije igra vitalnu ulogu u podizanju svijesti javnosti o hipertenziji, njenim faktorima rizika i važnosti prevencije i kontrole. Medicinski radnici, zdravstvene organizacije i javna zdravstvena tijela koriste ovaj dan da organiziraju različite aktivnosti, uključujući zdravstvene preglede, obrazovne kampanje i događaje za podizanje svijesti kako bi promovirali rano otkrivanje, ohrabrili izbor zdravog načina života i pružili podršku onima koji su pogođeni hipertenzijom.

 Svjetski dan hipertenzije služi kao značajan podsjetnik na globalni teret hipertenzije i potrebu za proaktivnim mjerama za prevenciju i upravljanje ovim stanjem. Širenjem svijesti, promoviranjem zdravih stilova života i osiguravanjem pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, možemo pozitivno uticati na smanjenje prevalencije i štetnih učinaka hipertenzije na pojedince i zajednice širom svijeta.

 Zapamtite, redovni pregledi, zdrav način života i rana intervencija su neophodni za održavanje optimalnog krvnog tlaka i opće dobrobiti.

World Hypertension Day is observed annually on May 17th to raise awareness about hypertension, also known as high blood pressure, and its impact on global health.

 This year, the theme of World Hypertension Day is Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer, focusing on combatting low awareness rates worldwide, especially in low to middle income areas, and accurate blood pressure measurement methods.