Novosti

Preporuke za zaštitu od vrućina

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

 

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova koje informiraju javnost putem medija (radija, TV, interneta).

 

Neke od preporuka su:

 

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo  osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada

Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

 Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Osobe koje rade vani (npr.građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Jedite češće male i što tečnije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili napravite laganu supu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Rashladite svoj dom

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite roletne tokom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža.

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite roletne, posebno one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu.

Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslijepodnevno sunce. Rasprostrite mokre ručnike u prostoriji, ali ne zaboravite da se time povećava vlažnost zraka.

Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚C od vanjske.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti zdravstvene teškoće vezane uz velike vrućine. Pomoći će, međutim, bržoj izmjeni zraka kada u večernjim satima cirkulacijom svježeg zraka rashlađujete svoj dom.

Važno je piti dovoljno tekućine, jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Klonite se vrućine

Sklonite se u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće, posebno noću.

Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. u hlađenoj javnoj zgradi).

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati i poslijepodne nakon 17.00 sati.

Potražite sjenu.

Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom  i obući im laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka.

Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Pomozite drugima

Posjetite porodicu, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami. Osjetljive i teško pokretne osobe mogle bi zatrebati Vašu pomoć tokom vrućih dana.

Razgovarajte o toplinskom udaru s porodicom. Svaki član porodice treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti s obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti.

Ako je neko koga poznajete izložen riziku, pomozite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno.

Uzimaju li te osobe lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav uticaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Ako imate zdravstvene probleme

Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u frižideru (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

Tražite savjet liječnika ako imate neku hroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja;

Smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.

Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. supu, „smoothie“ od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć;

Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako neki član Vaše porodice ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25–30˚C. Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39˚C. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Oglas za izbor i imenovanje direktora ZU ZZJZ USK

Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH (“Službene novine Federacije BiH” br. 12/03, 34/03, 65/13),člana 66.stav 1.Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine FBIH" br.46/10 i 75/13),Pravilnika o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispunjavati osobe koje konkurišu za direktora zdravstvene ustanove ("Službene novine Federacije BIH" br.77/17),člana 17.i 22.Statuta Zdravstvene ustanove Zavod za javno zdravstvo USK-a Bihać,Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Zdravstvene ustanove Zavod za javno zdravstvo USK-a Bihać broj:28/17 od 06.03.2014.godine,Odluke o izmjenama i dopunama Statuta ZU Zavoda za javno zdravstvo USK-a broj:34/18 od 18.11.2019.godine,Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Zdravstvene ustanove Zavod za javno zdravstvo USK-a Bihać broj:44/19 od 11.12.2019.godine,Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Zdravstvene ustanove Zavod za javno zdravstvo USK-a Bihać broj:03-017-1203/2019 od 05.12.2019 godine,Odluke Ministarstva zdravstva,rada i socijalne politike broj:09-33-997-2724 od 29.01.2024.godine i Odluke privremenog Upravnog odbora ZU Zavoda za javno zdravstvo USK-a o raspisivanju javnog oglasa za izbor i imenovanje na poziciju direktora Zdravstvene ustanove Zavod za javno zdravstvo USK-a Bihać broj :382/2024 od 29.05.2024.godine privremeni Upravni odbor ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a Bihać , objavljuje:

OGLAS

 

ZA IZBOR I IMENOVANJE NA POZICIJU DIREKTORA

ZDRAVSTVENE USTANOVE

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO USK-a BIHAĆ

 

 

 

Izbor i imenovanje direktora Zdravstvene ustanove Zavod za javno zdravstvo USK-a Bihać će izvršiti na osnovu provedenog javnog oglasa.

 

Dužnosti direktora Zavoda opisani su u članu 31. Statuta ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a i rednim brojem 01.organizacije i sistematizacije radnih mjesta sa opisom posla Jedinstvenog Pravilnika o radu sa organizacijom i sistematizacijom radnih mjesta ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a. 

 

Uslovi za imenovanje direktora

 

I Opis pozicije

 • odgovoran je za stručni rad Zavoda,
 • vodi poslovanje Zavoda, organizuje i rukovodi Zavodom,
 • zastupa i predstavlja Zavod prema trećim licima,
 • odgovoran je za zakonitost rada,
 • predlaže Upravnom odboru unutrašnju organizaciju i osnove planova rada i razvoja,
 • predlaže mjere za efikasno i zakonito obavljanje djelatnosti,
 • izvršava odluke Upravnog odbora,
 • odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima radnika,
 • najmanje dva puta godišnje podnosi izvještaj o poslovanju Zavoda,
 • podnosi Upravnom odboru izvještaj o financijskom poslovanju,
 • odobrava službena putovanja,
 • odgovoran je za sprovođenje mjera zaštite na radu i PP zaštite,
 • rukovodi radom Stručnog kolegija,
 • vrši i druge poslove u skladu sa Zakonom i normativnim aktima Zavoda

 

II Opći uvjeti koje kandidat za direktora mora ispunjavati:

 • da je državljanin BiH,
 • da je stariji od 18 godina,
 • da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou u Bosni i Hecegovini (bilo na nivou države ili entiteta) u periodu od 3 (tri) godine prije dana objavljivanja upražnjene pozicije,
 • da ispunjava uslove propisane Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH (“Službeni glasnik BiH” br.16/02, 14/03, 12/04 i 18/12),
 • da se na njega ne odnosi član IX I.Ustava BiH,
 • da nema privatni finansijski interes u Zdravstvenoj ustanovi u kojoj se kandidira,
 • da nije na dužnosti u političkoj stranci u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine,
 • da nije osuđivan za krivično djelo ili privredni prestup,niti da se protiv njega vodi krivični postupak,niti da mu jeOdlukom drugog nadležnog tijela izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane obavljanja funkcije direktora i obavljanje zdravstvene zaštite dok te mjere traju.

 

III Posebni uvjeti:

 • da ima visoku stručnu spremu (VSS) završen medicinski fakultet,
 • da imazavršenu specijalizaciju iz epidemiologije, socijalne medicine, organizacije i ekonomike zdravstva ili specijalizaciju iz zdravstvene ekologije i higijene,
 • da ima najmanje 5 (pet) godina radnog iskustva u struci,  
 • da ima dokaz o obavljenoj edukaciji iz top menadžmenta (napredni nivo) u skladu sa propisima o kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, odnosno dokaz o završenoj specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili dokaz o završenom postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta,
 • plan i program rada za mandatni period.

 

IV Poželjni uvjeti:

 

 • izražena individualnost, inicijativnost, neovisnost u radu i donošenje odluka,
 • organizacijsko - kreativne sposobnosti (program i plan rada za mandatni period),
 • sposobnost i znanje analiziranja poslovnih izvještaja,
 • poznavanje propisa iz ukupnog zakonodavstva - posebno iz oblasti zdravstva sa naglaskom na javno zdravstvo i zdravstveni menadžment,
 • rezultati rada i stečena zvanja u toku karijere.

 

 

V Prilikom procjene svih kandidata vodit će se računa o slijedećim kriterijima:

 

 • da imaju komunikacijske i organizacijske sposobnosti, kao i sposobnost za timski rad,
 • da nisu članovi Upravnog odbora niti jedne ustanove, odnosno drugog pravnog subjekta,
 • plan rada i razvoja Zavoda za mandatni period od četiri godine.

 

 

VI Kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na intervju u roku od 7 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.Prijave kandidata sa kojima se ne stupi u kontakt u roku od 7 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava neće se uzimati u razmatranje u daljem postupku za izbor.

Imenovanje se vrši na period na 4 (četiri) godine.

 

 

VII Prijava kandidata treba da sadrži kraću biografiju, adresu, kontakt telefon i sljedeću dokumentaciju (sve dokaze za ispunjavanje uslova navedenih u tački II i III oglasa):

 • uvjerenje o državljanstvu
 • dokaz o stručnoj spremi - diploma o završenom medicinskom fakultetu
 • dokaz o specijalizaciji izgore navedenih oblasti javnog zdravstva
 • dokaz o radnom iskustvuu struci od položenog specijalističkog ispita
 • dokaz o obavljenoj edukaciji iz top menadžmenta (napredni nivo) u skladu sa propisima o kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, odnosno dokaz o završenoj specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili dokaz o završenom postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta,
 • izjava kandidata da nema privatni finansijski interes u Zdravstvenoj ustanovi u kojoj se kandidira
 • izjava kandidata da nije na dužnosti u političkoj stranci u smislu člana 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine
 • izjava kandidata da ispunjava uslove propisane Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti u BiH (“Službeni glasnik BiH” br.13/02)
 • izjava kandidata da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou u Bosni i Hercegovini (bilo na nivou države ili entiteta) u periodu  od 3 (tri) godine prije dana objavljivanja upražnjene pozicije
 • uvjerenje o nekažnjavanju (ne starije od tri mjeseca)
 • izjavu kandidata da se na njega ne odnosi član IX I.Ustava BiH
 • vizija-plan rada i razvoja Zavoda, kojim se predlaže funkcioniranje i finansiranje ustanove za mandatni period od četiri godine.

 

VIII Prilikom izbora kandidata na poziciju direktora Zavoda uzet će se u obzir priznanja, rezultati, odnosno iskustvo koje je kandidat do sada stekao u oblasti zdravstva i finansiranja zdravstva.

IX Sva navedena dokumentacija se predaje u originalu ili ovjerenoj kopiji, u suprotnom smatrat će se da je dokumentacija nepotpuna.Neblagovremene i nepotpune prijave neće se razmatrati.

 

 

 

X Oglas će se objaviti u “Službenim novinama Federacije BiH” i dnevnom listu “Oslobođenje”.

Isti ostaje otvoren 15 dana od dana posljednjeg objavljivanja.

 

XI Prijave sa dokazima slati na adresu:

 

 

Zdravstvena ustanova

 Zavod za javno zdravstvo USK-a

  Dr.Irfana Ljubijankića bb, Bihać

          sa naznakom

Komisiji za izbor i imenovanje direktora

         (NE OTVARAJ)

 

                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik privremenog Upravnog odbora

                                                                               ZU Zavoda za javno zdravstvo USK-a

                                                          

          Nermin Mujić  

Javna tribina "Prevencija karcinoma grlića maternice i HPV vakcinacija"

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo USK, dana 14.06.2024.godine, održana je četvrta po redu javna tribina na temu “Prevencija karcinoma grlića maternice” i “HPV vakcinacija za djevojčice i dječake osnovnih škola”, ovaj put u Gradu Bosanska Krupa.

Zahvaljujemo se kolegama iz Doma zdravlja Bosanska Krupa na podršci kao i  roditeljima koji su prisustvovali tribini.

 

Prisustvo i aktivno učešće građana i roditelja na tribini su najbolja podrška i vjetar u leđa za sve naredne aktivnosti. Hvala vam!

 

 

Predavanjan na temu “Pubertet i pubertetske promjene”

U mjesecu junu SLUŽBA ZA PREVENTIVNU ZAŠTITU MLADIH U ŠKOLAMA I FAKULTETIMA S PROMOCIJOM ZDRAVLJA je održala predavanja ne temu “Pubertet i pubertetske promjene” u JU OŠ “OTOKA” i JU OŠ “KULEN-VAKUF, ORAŠAC”.

S obzirom da pubertet predstavlja sastavni dio života i odrastanja, u pitanju je razdoblje u kom se odigravaju značajne promjene koje dovode do spolnog, fizičkog i psihičkog sazrijevanja. Učenicima ove dobi je od velikog značaja svaka informacija i edukacija  kako bi što bolje razumjeli fizičke i psihičke promjene koje im se dešavaju tokom puberteta i samog odrastanja.

Uz predavanja, za djevojčice smo obezbijedili mali poklon od kompanije Violeta doo, koja nesebično donira, svaki put, svoje proizvode za naše učenike.

Ovim putem im se srdačno zahvaljujemo :)