Svjetski dan hrane 2022.

Svjetski dan hrane obilježava se 16. oktobra na dan kada je 1945. godine osnovana “Organizacija za hranu i poljoprivredu “ (FAO) UN-a.

Ovaj događaj ukazuje na probleme vezane za glad u svijetu. Program i aktivnosti koji se planiraju za ovaj događaj se organizuju s ciljem smanjivanja odnosno otklanjanja gladi na Zemlji. Ovaj datum se obilježava u preko 150 zemalja, prvi put je obilježen 1979. godine na 20. Generalnoj konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu. Svjetski dan hrane ne obilježava samo UN, u ovom događaju učestvuju brojne agencije, nevladine organizacije, naučna društva koja s ebave kontrolom, sigurnošću, proučavanjem hrane, smanjenjem gladi, konzumacije nutritivno uravnotežene prehrane i zdravlje. U posljednih deset godina u svijetu je napravljen značajan iskorak kada je u pitanju unapređenje agrikulturne produktivnosti. Trenutno se u svijetu proizvodi više hrane nego što je potrebno, što dovodi do problema kao što su na prvom mjestu glad, zatim gojaznost, narušavanje okoliša, smanjenje agro-biološkog diverziteta, nedostatak i gubatak hrane koji su ključni u dovđenju hranidbenog lanca u disbalans. Svjetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost, što znači pomoć svim populacijama, posebno najugroženijima, kako bi prebrodili krize kojima su izloženi. Osnovni cilj je da se sistemski ojača i napravi što otporniji hranidbeni sistem, kako bi se mogla izrdžati sve veća opterećenja, klimatske promjene i nestabilnosti kojima smo izloženi kako danas tako i u budućnosti. Pružanje pristupačne i najvažnije zdrave ishrane za sve stanovnike širom svijeta. Neki od ciljeva  kojima treba da se teži su poboljšanje sistema socijalne zaštite, digitalizacija i sprovođenje održivog razvoja i prakse koje će da u potpunosti treba da zaštite i sačuvaju prirodne resurse, klimu i zdravlje. Govoreći o digitalizaciji, prvenstveno se misli na razvoj tehnologije na koji način se hrana proizvodi, tretira, obrađuje i transportuje. Digtalizacija tehnologije ima potencijal da se smanji velika razlika između razvijenih i nerazvijenih i zemalja u razvoju, ove tehnologije obuhvataju satelitske snimke, mobilne i blok lanac aplikacije, daljinsko očitavanje i analiziranje, poboljšanje kvaliteta hrane i vode, nove metode borbe protiv invazivnih vrsta, štetočina i raznih drugih oblika bolesti.

Svake godine ovaj događaj ima određenu temu koja se odnosi na proizvodnju, dostupnost, potrošnju, sigurnost i zaštitu hrane. Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane je “Leave NO ONE behind” odnosno ˝Ne ostavljaj nikog iza sebe˝. Ova tema treba da ukaže na značaj svakog stanovnika naše planete. Kako je postotak ljudi koji su danas gladni visok, svi napori treba da budu uloženi upravo na ove populacije. Racionalna i sistemska proizvodnja hrane i održivi razvoj omogućavaju zdraviju hranu i zdravo okruženje, što u konačnici znači zdrav život !

World food day is celebrated on October 16, which marks the creation of FAO in 1945. The program and activities planned for this event are organized with the aim of reducing or eliminating hunger on Earth. Celebrating the creation of the Food and Agriculture Organization (FAO), events are organized in over 150 countries across the world, making it one of the most celebrated days of the UN calendar.

This year’s theme is  “Leave NO ONE behind” .