Svjetski dan moždanog udara 2022.

Svjetski dan moždanog udara obilježava se svake godine 29. oktobra.

Cilj je upozoriti javnost o važnosti preventivnih aktivnosti i promociji zdravog životnog stila, pravovremenog liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar, senzibilizirati širu javnost o faktorima rizika moždanog udara i podići razinu svjesnosti o prevenciji moždanog udara.

U 2021. i 2022. godini kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o znacima moždanog udara i potrebi pravovremenog pristupa kvalitetnom liječenju moždanog udara.

Kampanja Sačuvaj #dragocjenovrijeme ima za cilj podići svijest o važnosti ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara i prednostima brzog medicinskog zbrinjavanja nakon moždanog udara. Želi se naglasiti šta sve možemo sačuvati brzom reakcijom: život, ali i samostalnost, kvalitetu života i dragocjene uspomene, stoga su ključne poruke ovogodišnje kampanje: Minute spašavaju živote, Minute spašavaju uspomene, Minute spašavaju pokretljivost, Minute mogu očuvati govor, Minute mogu očuvati samostalnost.

Obilježavanjem ovog dana se također naglašava činjenica da je moguće spriječiti moždani udar, ali i postići oporavak oboljelih i povećati kvalitetu života ako znamo činjenice o moždanom udaru: uzrok i simptome, kako smanjiti rizik te ako uz to postoji odgovarajuća kvalitetna zdravstvena skrb, njega i potpora kao i okruženje koje potiče zdravo ponašanje.

 

Moždani udar nastaje kada se prekine dotok krvi u dio mozga. Bez krvi, moždane ćelije mogu biti oštećene ili umrijeti. Uticaj moždanog udara može biti kratkotrajan i dugotrajan, ovisno o tome koji je dio mozga zahvaćen i koliko brzo se liječi. Osobe koje su preživjele moždani udar mogu doživjeti širok spektar invaliditeta, uključujući poteškoće s pokretljivošću i govorom, kao i način na koji misle i osjećaju. Brz pristup liječenju spašava živote i poboljšava oporavak. Ako uočite znakove moždanog udara, odmah pozovite hitnu pomoć. Moždani udar može uzrokovati trajna oštećenja, uključujući djelomičnu paralizu i oštećenje govora, razumijevanja i pamćenja. Globalno, 1 od 4 odrasle osobe starije od 25 godina doživjeti će moždani udar tokom svog života. Incidencija moždanog udara značajno raste s godinama, međutim više od 60% moždanih udara događa se osobama mlađim od 70 godina, a 16% onima ispod 50 godina.

Poznato je da su muškarci skloniji nastanku moždanog udara u generativnoj životnoj dobi. Međutim, nakon menopauze, rizik nastanka moždanog udara raste u ženskoj populaciji. Ova činjenica, kao i podatak kako je prosječni životni vijek žena duži, dovodi do pojave da u starijoj životnoj dobi u apsolutnom broju ima više žena s moždanim udarom.

 

Vrste moždanog udara

- ishemijski moždani udar javlja se zbog začepljenja krvne žile u mozgu, tj. ugruška,

- hemoragijski moždani udar ili izljev krvi u mozak uzrokuje krvarenje u mozgu ili oko njega.

 

Simptomi moždanog udara koji se mogu najlakše prepoznati su poremećaji govora, slabost i/ili utrnutost jedne strane tijela, potpun ili djelomičan gubitak vida te poremećaj koordinacije i ravnoteže.

Kako prepoznati moždani udar?
Kao udar GROM-a!
Govor - Može li osoba razgovjetno govoriti? Zamoliti osobu da ponovi jednostavnu rečenicu. Na udar može upućivati nesuvisao, čudan ili nerazumljiv govor.
Ruke - Može li osoba ravnomjerno podići obje ruke? Zamoliti osobu da podigne obje ruke. Ako je jedna ruka slaba i "pada", to je znak za uzbunu.
Oduzetost - Je li prisutna oduzetost polovine tijela ili lica? Zamoliti osobu da hoda. Pogledati je li lice simetrično. Čini li vam se da jedna strana "visi", recite osobi da se nasmije - ako ne može podići oba kuta usana, nešto nije u redu.
Minute - Minute su važne, moždani udar je hitno stanje. Reagirajte odmah, pozovite hitnu pomoć!

Također, ovim jednostavnim testom možete posumnjati i potvrditi svoje sumnje je li kod neke osobe u pitanju moždani udar.

F – face – lice je iskrivljeno s jedne strane
A – arm – jedna ruka je obamrla, ne može je dignuti
S – speech – osoba nerazgovjetno govori
T – time – ako ste potvrdili jedan od prethodnih simptoma, ODMAH zovite HITNU POMOĆ!

 

Zdravstvena stanja koja povećavaju rizik od moždanog udara su: visoki krvni tlak, fibrilacija arterija (nepravilan rad srca), šećerna bolest, visok holesterol.

Način života koji doprinosi riziku od moždanog udara: pušenje, prekomjerna tjelesna težina, neumjereno uživanje alkohola, nedovoljna tjelesna aktivnost, nezdrava prehrana, konzumiranje droga, stres.

 

Preventivne mjere

Izaberite zdrave životne navike

nepušenje – recite NE pušenju i izbjegavajte izloženost duhanskom dimu!

pravilna uravnotežena prehrana – puno voća i povrća, smanjite unos masnoća, smanjite unos soli, ograničite unos alkohola, ograničite unos šećera

svakodnevna tjelesna aktivnost – barem 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno

primjerena tjelesna težina

Redovno kontrolirajte krvni tlak, puls, šećer i masnoće u krvi!

Saznajte koliki je vaš rizik. Posjetite svog doktora da vam izmjeri krvni tlak, razinu holesterola (masnoće) i glukoze (šećera) u krvi, opseg struka, tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase. Isto tako, doktor će provjeriti i postoji li poremećaj ritma srca te će Vam pojasniti rizik kojem ste izloženi.

 

Upoznajte se s preporučenim vrijednostima:

krvni tlak ispod 140/90 mm/Hg

puls u mirovanju 60-80 otkucaja/min

ukupni holesterol ispod 5 mmol/l

LDL holesterol ispod 3 mmol/l

glukoza ispod 6 mmol/l

tjelesna težina – indeks tjelesne mase između 20-25 kg/m²

 

Moždani udar – COVID-19

Prema posljednjem istraživanju australskih naučnika s University of Queensland moždani udar pretrpi 2% pacijenata s COVID-om koji se liječe na odjelima intenzivne njege.
Praćeno je 2700 pacijenata, a veći rizik za smrt zabilježen je kod oboljelih koji su imali hemoragijski moždani udar nego kod onih koji su imali ishemijski moždani udar prouzročen ugruškom.

 

 

Na neke stvari ne možemo uticati, ali na navike i način života možemo, zbog toga promijenimo način života i preventivno djelujmo na izbjegavanju moždanog udara.

World Stroke Day is celebrated every year on October 29.

The Save #precioustime campaign aims to raise awareness of the importance of early recognition of stroke symptoms and the benefits of prompt medical care after a stroke. We want to emphasize what we can save with a quick reaction: life, but also independence, quality of life and precious memories, therefore the key messages of this year's campaign are: Minutes save lives, Minutes save memories, Minutes save mobility, Minutes can preserve speech, Minutes can preserve independence .