SKRINING (PREGLED) VIDA

Razdoblje školovanja poklapa se s razdobljem intenzivnog rasta i razvoja djece i mladih, a ljudski je organizam u svakoj razvojnoj dobi posebno osjetljiv na nepovoljne uticaje. Proces školovanja, uz pretpostavljene pozitivne učinke, učenike izlaže određenim fizičkim i psihičkim opterećenjima. Sve to rezultira pojavom zdravstvenih problema specifičnih za tu populaciju i shodno tome, potrebom za specifičnim mjerama zdravstvene zaštite. 

Dobar vid jedan je od najvažnijih faktora za normalan razvoj djeteta i on znači mnogo više od sposobnosti jasnog gledanja bez naočala. Naime, kako djeca rastu i sazrijevaju, više od 80% informacija primaju upravo putem osjetila vida. Vidna oštrina je sposobnost oka da vidi oblik objekta koji mu je u direktnom vidnom polju. Djeca se rijetko žale da imaju slab vid jer ne znaju da bi trebali vidjeti bolje, niti ih boli to što vide slabije. Slab vid je rijetko popraćen bilo kakvim vanjskim znakovima koji bi mogli upozoriti roditelje na probleme sa vidom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 80% svih oštećenja vida moguće je spriječiti ili čak izliječiti, stoga je vrlo bitno iste što ranije uočiti kako bi se mogli na vrijeme sanirati. Rano otkrivanje i adekvatan tretman mogu značajno smanjiti gubitak vida i njegov uticaj na djetetov razvoj i sposobnost učenja, a koji su vrlo često i prvi pokazatelj da dijete ima problem sa vidom.

Screening - pregled ima za cilj otkriti bolest ili poremećaj kod djece koja su naizgled dobrog zdravlja. Skrining vida je sistematski pristup kako bi se otkrila djeca sa potencijalnim problemima vida; skrining može biti urađen na velikom broju djece u kratkom vremenskom periodu. Svrha skrininga je otkriti i uputiti djecu sa potencijalnim problemima vida kod specijaliste ili ljekaru opšte prakse za dalji pregled, dijagnostiku, i ako je to potrebno, tretman i praćenje. Najčešća metoda koja se koristi za procjenu vidne oštrine je Snellenova tabla. Slova na ploči se smanjuju po veličini prema redu u kome se nalaze, otkrivajući koliko dobro svako oko vidi.

Screening (pregled) vida kod djece iznimno je važan jer:

  • problemi sa vidom nisu rijetki kod djece i mogu progresirati tokom djetinjstva. Jedno od petero djece vjerovatno će imati neku smetnju sa vidnim sistemom;
  • problemi sa vidom mogu imati veliki uticaj na razvoj djeteta;
  • problemi sa vidom se mogu razviti tokom djetinjstva, a da se ne primijete u samom početku.

 

Pri screeningu postoji mogućnost lažno pozitivnih nalaza, kada se na definitivnom pregledu kod specijaliste utvrdi da je dijete zapravo potpuno zdravo. Ipak, opravdano je poslati mali broj zdravih na dodatni pregled, nego dopustiti da bolest ostane neotkrivena.

 Letak