Svjetski dan zdravlja 2023.

  1. aprila 2023. godine, na Svjetski dan zdravlja, Svjetska zdravstvena organizacija obilježava 75. godišnjicu od osnivanja.

Ovogodišnja tema glasi “Zdravlje za sve (Health For All)” i stavlja u fokus angažovanje i osnaživanje pojedinca, porodice i zajednice za povećanje učešća u brizi o zdravlju.

 

ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a će povodom ovog značajnog datuma organizirati sljedeće aktivnosti:

- Edukativna predavanja u osnovnim školama u Bihaću i Sanskom Mostu, na teme “Zdrava ishrana” i “Bolesti oisnosti”, zajedno sa podjelom letaka;

- Mjerenje tlaka i šećera u krvi u prostorijama Zavoda te podjela edukativnog materijala;

- Testiranje na Helicobacter pylory i okultno krvarenje za starije od 55 godina u sljedećim ustanovama: MUP USK,  Vatrogasna jedinica Bihać i Civilna zaštita USK.

 

Slogan SZO „Zdravlje za sve“ (#HealthForAll) obuhvata brojne zdravstvene izazove današnjice i sutrašnjice.

COVID-19 i druge hitne zdravstvene situacije, preklapajuće humanitarne i klimatske krize, ekonomska ograničenja i rat učinili su putovanje svake zemlje prema #HealthForAll hitnijim. Sada je vrijeme da lideri poduzmu mjere kako bi ispunili svoje obveze univerzalne zdravstvene pokrivenosti i da civilno društvo pozove lidere na preuzimanje odgovornosti.

Među ključnim zdravstvenim izazovima današnjice i sutrašnjice, jedan od prioriteta se stavlja i na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja u sklopu univerzalne zdravstvene pokrivenosti, kao odgovor na sve veće potrebe za integracijom i povećanjem pristupa kvalitetnim uslugama:

zaštite spolnog zdravlja;

prevenciji bolesti i pravovremenom otkrivanju i liječenju spolno prenosivih bolesti;

zaštiti mentalnog zdravlja; te

jačanju intervencija brige o sebi za vlastito zdravlje, za sve populacije, diljem svijeta.

 

Kako bi zdravlje za sve postalo stvarnost, potrebni su nam:

- pojedinci i zajednice koji imaju pristup visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama kako bi se mogli brinuti za vlastito zdravlje i zdravlje svojih porodica,

- kvalifikovani zdravstveni radnici, koji pružaju kvalitetnu skrb usmjerenu na ljude

- i kreatori politika koji su se obvezali ulagati u univerzalnu zdravstvenu zaštitu, odnosno jednak pristup zdravstvenoj zaštiti svima.

 

Dokazi pokazuju da su zdravstveni sistemi koji se pokreću interdisciplinarnim pristupom i sinergijom primarne zdravstvene zaštite, zdravstvene struke i društvene zajednice, najučinkovitiji i najisplatniji način približavanja usluga za zdravlje i dobrobit ljudi.

Iz niza akcijskih ciljeva ističe se da se uspjeh mora mjeriti kroz ostvarene dobrobiti za ljude i zdrav okoliš.

Potrebno je angažirati i osnažiti pojedince, porodice i zajednice za povećano društveno sudjelovanje i poboljšanu brigu o svom zdravlju; osigurati informirano i aktivno sudjelovanje, s ljudima u središtu zdravstvenih odluka i ishoda; ojačati integrirane nacionalne zdravstvene sisteme korištenjem pristupa primarnih i preventivnih zdravstvenih intervencija za pružanje osnovnih kvalitetnih i isplativih usluga, usmjerenih na jednakost, rodno osjetljiva i temeljena prava kako bi se doprlo i uključilo one s najvećom potrebom i poboljšalo zdravlje i dobrobit svih ljudi u svim životnim dobima.

On World Health Day, April 7, 2023, WHO celebrates its 75th anniversary.

This year's theme is "Health For All" and focuses on engaging and empowering the individual, family and community to increase participation in health care.