Svjetski dan hipertenzije 2023.

Svjetski dan hipertenzije se obilježava svake godine 17. maja, kako bi se podigla svijest o hipertenziji, poznatoj i kao visoki krvni tlak i njenom uticaju na globalno zdravlje. Ovaj dan služi kao podsjetnik na važnost prevencije i upravljanja hipertenzijom za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih srodnih komplikacija.

 Ovogodišnja tema glasi ”Izmjerite svoj krvni pritisak precizno, kontrolišite ga, živite duže”, fokusirajući se na borbu protiv niske stope svijesti širom svijeta, posebno u područjima sa niskim do srednjim prihodima i preciznim metodama mjerenja krvnog pritiska.

 Hipertenzija je kronično zdravstveno stanje koje karakteriše povišen krvni pritisak. Često se naziva "tihi ubica" jer obično nema simptome dok ne dostigne uznapredovalu fazu. Visok krvni pritisak dodatno opterećuje srce i krvne sudove, povećavajući rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, problema s bubrezima i drugih zdravstvenih problema.

 Hipertenzija pogađa značajan dio svjetske populacije, a procjene govore da oko 1 od 3 odrasle osobe širom svijeta ima visok krvni tlak. To je vodeći uzrok prerane smrti i invaliditeta u svijetu. Uz to, hipertenzija predstavlja značajan ekonomski teret za zdravstvene sisteme zbog troškova povezanih s njenim upravljanjem i komplikacija koje može izazvati.

 Različiti faktori doprinose razvoju hipertenzije, uključujući nezdrave životne navike, kao što su loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i kronični stres. Dok se neki faktori rizika, poput starosti i porodične anamneze, ne mogu mijenjati, usvajanje zdravog načina života može značajno smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog pritiska. To uključuje održavanje uravnotežene prehrane, redovno vježbanje, izbjegavanje pušenja i prekomjerne upotrebe alkohola te efikasno upravljanje stresom.

 Redovno praćenje krvnog pritiska je ključno za rano otkrivanje i dijagnozu hipertenzije. Očitavanja krvnog pritiska sastoje se od dva broja: sistoličkog pritiska (veći broj) i dijastolnog pritiska (manji broj). Promjene u načinu života, kao što su promjene u ishrani i povećana fizička aktivnost, često su prva linija liječenja za osobe s blagom hipertenzijom. U težim slučajevima mogu se propisati lijekovi koji pomažu u kontroli nivoa krvnog pritiska.

 Svjetski dan hipertenzije igra vitalnu ulogu u podizanju svijesti javnosti o hipertenziji, njenim faktorima rizika i važnosti prevencije i kontrole. Medicinski radnici, zdravstvene organizacije i javna zdravstvena tijela koriste ovaj dan da organiziraju različite aktivnosti, uključujući zdravstvene preglede, obrazovne kampanje i događaje za podizanje svijesti kako bi promovirali rano otkrivanje, ohrabrili izbor zdravog načina života i pružili podršku onima koji su pogođeni hipertenzijom.

 Svjetski dan hipertenzije služi kao značajan podsjetnik na globalni teret hipertenzije i potrebu za proaktivnim mjerama za prevenciju i upravljanje ovim stanjem. Širenjem svijesti, promoviranjem zdravih stilova života i osiguravanjem pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, možemo pozitivno uticati na smanjenje prevalencije i štetnih učinaka hipertenzije na pojedince i zajednice širom svijeta.

 Zapamtite, redovni pregledi, zdrav način života i rana intervencija su neophodni za održavanje optimalnog krvnog tlaka i opće dobrobiti.

World Hypertension Day is observed annually on May 17th to raise awareness about hypertension, also known as high blood pressure, and its impact on global health.

 This year, the theme of World Hypertension Day is Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer, focusing on combatting low awareness rates worldwide, especially in low to middle income areas, and accurate blood pressure measurement methods.