Dan rijeke Une 2023.

Dan rijeke Une se obilježava svake godine 17og. Maja. Rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana koji su ugledavši njenu ljepotu dali ime Una što bi u prevodu značilo jedna jedina odnosno jedinstvena, što ona u stvarnosti i jeste. Una je rijeka koja se proteže sjeverozapadnim dijelom Bosne i Hercegovine i čini veliki dio prirodne granice sa Hrvatskom. Izvire u blizini sela Donje Suvaje u podnožju  planine Stražbenice u Hrvatskoj. Na izvoru kao planinska, a kako se ide prema ušću postaje više ravničarska rijeka. Protiče kroz sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine i to najvećim svojim dijelom kroz Unsko-sanski kanton. Ukupna dužina njenog toka iznosi oko 212 km i ima protok od 270 m3 u sekundi. U Unsko-sanskom kantonu Una protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu i Bosansku Otoku. Svojim gornjim tokom Una je dio Nacionalonog parka koji upravo nosi njeno ime. Glavne pritoke rijeke su Unac, Sana, Klokot i Krušnica.

  Una je veoma bogata mnogobrojnim bukovima i slapovima koji se protežu njenom cijelom dužinom. Prvi se nalaze u Martin Brodu i imaju visinu 10 m s protokom 63 m3 u sekundi, nizvodno se nalazi najatraktivniji i najveći slap koji se zove Štrbački buk sa širinom od oko 40 m i visinom od 23 m koji predstavljaju pravi biser Krajine. Pred sam ulaz u Grad Bihać nalaze se slapovi Troslap i Dvoslap, a nizvodno od njega brze i prelijepe vodene kaskade .

 Prvi put dan rijeke Une je obilježen 1986. godine, a za njeno obilježavanje su zaslužni aktivisti društva za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une, Unski smaragdi, koje je osnovao Boško Marjanović na isti datum godinu dana ranije. Svake godine u suradnji sa Nacionalnim parkom Una organiziraju se određene ekološke aktivnosti koje žele da stave akcenat na ogroman značaj rijeke Une. Ove godine su planirane aktivnosti, koje će se održavati od 15og. do 20og. maja, dječija sportska olimpijada izložbe slika, biciklijada “Stazama rijeke Une”, Edukativni programi, ekološke akcije i mnogi drugi sadžaji.

 Rijeka Una predstavlja rijedak slučaj netaknute prirode koji ima izuzetnu čistoću i beskrajnu ljepotu. Ova rijeka je na svojim obalama okupila brojna naselja i gradove koji su u mnogome povezani sa Unom. Una predstavlja veliki dio prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto turističkog prometa kao i mjesto na kojem se održavaju međunarodne sportske, ali i turističle manifestacije kakva je i Una-Regata. Njenu smaragdno zelenu boju i ljepotu opisavali su brojni pisci i pjesnici.  

 

Sretan Vam dan rijeke Une.

The Day of the River Una is celebrated every year on May 17th.

The River Una is a rare case of pristine nature that has exceptional purity and endless beauty. This river has gathered numerous settlements and cities on its banks, which in many ways are connected to Una. Una represents a large part of the natural heritage of Bosnia and Herzegovina, a place of tourist traffic as well as a place where international sports and tourist events such as the Una Regatta are held. Its emerald green color and beauty were described by numerous writers and poets.