Svjetski dan bez duhana 2023

Dana 31. maja 2023., Svjetska zdravstvena organizacija i prvaci javnog zdravlja širom svijeta okupit će se kako bi proslavili Svjetski dan bez duhana (WNTD). Ovogodišnja tema je „Treba nam hrana, a ne duhan“. Globalna kampanja 2023. ima za cilj podizanje svijesti o alternativnoj proizvodnji usjeva i marketinškim mogućnostima za proizvođače duhana i potaknuti ih da uzgajaju održive, hranjive usjeve. Također će imati za cilj da razotkrije napore duhanske industrije da ometa pokušaje zamjene uzgoja duhana održivim usjevima, čime se doprinosi globalnoj krizi hrane.

 

Uzgoj i proizvodnja duhana pogoršava nesigurnost hrane

 

Rastuća kriza hrane potaknuta je sukobima i ratovima, klimatskim šokovima i ekonomskim i društvenim uticajima pandemije COVID 19. Strukturni uzroci poput izbora usjeva također imaju uticaja, a pogled na uzgoj duhana otkriva kako ono doprinosi povećanju nesigurnosti hrane:

 

- Širom svijeta oko 3,5 miliona hektara zemlje se svake godine pretvara za uzgoj duhana. Uzgoj duhana također doprinosi krčenju šuma od 200 000 ha godišnje.

- Uzgoj duhana je intenzivan resurs i zahtijeva veliku upotrebu pesticida i đubriva, koji doprinose degradaciji tla.

- Zemlja koja se koristi za uzgoj duhana tada ima manji kapacitet za uzgoj drugih usjeva, kao što je hrana, jer duhan smanjuje plodnost tla.

- U poređenju sa drugim poljoprivrednim aktivnostima kao što je uzgoj kukuruza, pa čak i ispaša stoke, uzgoj duhana ima daleko destruktivniji uticaj na ekosisteme jer su obradive površine duhana sklonije dezertifikaciji.

 

Bilo kakav profit koji se može ostvariti od duhana kao novčane kulture možda neće nadoknaditi štetu nanesenu održivoj proizvodnji hrane u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom. U tom kontekstu, postoji hitna potreba za poduzimanjem zakonskih mjera za smanjenje uzgoja duhana i pomoć poljoprivrednicima da pređu na proizvodnju alternativnih prehrambenih kultura.

 

Podrška stvaranju alternativnih sredstava za život

 

Duhanska industrija se često reklamira kao zagovornik sredstava za život uzgajivača duhana. Ovo je daleko od istine. Intenzivno rukovanje insekticidima i toksičnim hemikalijama tokom uzgoja duhana doprinosi da mnogi poljoprivrednici i njihove porodice pate od lošeg zdravlja. Nadalje, nepošteni ugovorni aranžmani sa duhanskim kompanijama osiromašuju poljoprivrednike, a rad djece koji je često utkan u uzgoj duhana ometa pravo na obrazovanje i predstavlja kršenje ljudskih prava.

 

Devet od 10 najvećih uzgajivača duhana su zemlje sa niskim i srednjim dohotkom, a 4 od njih su definisane kao zemlje sa niskim dohotkom i deficitom hrane.

 

Kampanja WNTD 2023. poziva vlade i kreatore politike da pojačaju zakonodavstvo, razviju odgovarajuće politike i strategije i omoguće tržišnim uslovima za proizvođače duhana da pređu na uzgoj prehrambenih usjeva koji bi njima i njihovim porodicama omogućili bolji život. Okvirna konvencija SZO o kontroli duhana nudi posebne principe i opcije politike za promociju ekonomski održivih alternativa za radnike duhana, uzgajivače i pojedinačne prodavače, kao i za unapređenje zaštite životne sredine i zdravlja ljudi. Implementaciju ovih odredbi treba pojačati u zemljama.

 

Uzgoj duhana šteti našem zdravlju, zdravlju farmera i zdravlju planete. Duhanska industrija ometa pokušaje da se zamijeni uzgoj duhana, doprinoseći globalnoj krizi hrane.

 

Ova kampanja ohrabruje vlade da ukinu subvencije za uzgoj duhana i iskoriste ušteđevinu za podršku poljoprivrednicima da pređu na održivije usjeve koji poboljšavaju sigurnost hrane i ishranu.

 

Ciljevi kampanje

 

  1. Mobilizirati vlade da ukinu subvencije za uzgoj duhana i korištenje ušteđevine za programe zamjene usjeva koji podržavaju poljoprivrednike da prebace i poboljšaju sigurnost hrane i ishranu;
  2. Podići svijest u zajednicama koje se bave uzgojem duhana o prednostima udaljavanja od duhana i uzgoja održivih usjeva;
  3. Podržati napore u borbi protiv dezertifikacije i degradacije životne sredine smanjenjem uzgoja duhana;
  4. Razotkriti napore industrije da ometa rad održivih sredstava za život.

 

Ključna mjera uspjeha kampanje bio bi broj vlada koje se obavezuju da će ukinuti subvencije za uzgoj duhana.

 

Ključne poruke

 

Duhan se uzgaja u više od 124 zemlje, zauzimajući zemljište koje bi se moglo koristiti za uzgoj usjeva koji hrane milione ljudi, smanjujući nesigurnost hrane.

 

Duhan nije visoko profitabilna kultura za farmere ili vlade, uprkos tome što duhanska industrija preuveličava svoj ekonomski značaj.

 

Prelazak sa duhana na hranjive usjeve ima potencijal da prehrani milione porodica i unaprijedi egzistenciju poljoprivrednih zajednica širom svijeta.

 

Vlade bi trebale podržati proizvođače duhana da pređu na alternativne usjeve ukidanjem subvencija za uzgoj duhana i preraspodjelom sredstava za podršku alternativama uzgoja duhana.

On 31 May 2023, WHO and public health champions around the world will come together to celebrate World No Tobacco Day (WNTD). This year’s theme is “We need food, not tobacco”. The 2023 global campaign aims to raise awareness about alternative crop production and marketing opportunities for tobacco farmers and encourage them to grow sustainable, nutritious crops. It will also aim to expose the tobacco industry’s efforts to interfere with attempts to substitute tobacco growing with sustainable crops, thereby contributing to the global food crisis.