Proljetna alergija

Proljeće je vrijeme kad priroda oživljava i cvjeta, ali za mnoge ljude to može značiti početak sezonske alergije. Proljetna alergija, poznata i kao alergijski rinitis, javlja se kada naš imunološki sistem prepoznaje pelud kao strano tijelo i pokreće alergijsku reakciju.

Najčešći alergeni u proljeće uključuju pelud drveća poput breze, jasena, hrasta i kestena te pelud trava i korova.

 

Simptomi uključuju umor i iscrpljenost, glavobolju, kihanje, kašalj, svrbež nosa, začepljenje nosa, curenje iz nosa, crvene i vodene oči te iritaciju grla.

Postoje različite mogućnosti liječenja proljetne alergije koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma:

 

Praćenje peludne prognoze: Redovno provjeravajte peludnu prognozu za vaše područje. To vam može pomoći da planirate aktivnosti i izbjegavate vrijeme kada je koncentracija peludi visoka. Ostanite informirani o vrstama peludi koje vam najviše smetaju i pratite njihovu sezonalnost.

 

Izbjegavanje izlaganja peludi: Pokušajte smanjiti izlaganje peludi koliko god je moguće. Držite prozore zatvorenima tokom dana kako biste spriječili ulazak peludi u kuću ili automobil. Ako morate biti vani, nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči od peludi i koristite masku za lice kako biste filtrirali zrak koji udišete.

 

Održavanje čistoće: Redovno čistite svoj dom kako biste uklonili pelud koji se nakuplja. Koristite usisavač s HEPA filterom koji može uhvatiti sitne alergene. Također perite posteljinu i ručnike u vrućoj vodi kako biste se riješili peludi koja se može zadržati na tkanini. Redovno perite kosu nakon boravka na otvorenom.

 

Korištenje lijekova: Razgovarajte s liječnikom o mogućnostima liječenja. Antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju simptoma kao što su kihanje i svrbež. Kortikosteroidni sprejevi za nos mogu pomoći kod začepljenja nosa i curenja iz nosa. Liječnik vam može preporučiti odgovarajući tretman ovisno o težini simptoma i vašim individualnim potrebama.

 

Imunoterapija: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti imunoterapiju za dugoročno olakšanje od alergijskih simptoma. To uključuje postupno izlaganje alergenu kako bi se smanjila osjetljivost organizma na njega.

 

Koristite klima uređaj s filtrom: Klima uređaj s dobrim filtrom može filtrirati pelud iz zraka i olakšati simptome.

 

Važno je napomenuti da se simptomi proljetne alergije mogu razlikovati od osobe do osobe te da svako može imati različite reakcije na pelud. Ako simptomi postanu teški ili ometaju vašu svakodnevnu aktivnost, važno je potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Važno je konsultirati se s liječnikom ili alergologom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i preporuke za liječenje.