Nedjelja borbe protiv tuberkuloze 2023.

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine u periodu od 14.09. - 21.09., s ciljem podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i pravovremenog liječenja tuberkuloze i drugih oboljenja disajnih puteva. 

 Tema za 2023. godinu glasi "Zajedno za kraj TB", što poziva na globalnu suradnju i solidarnost u suočavanju s tuberkulozom. Ova tema ističe potrebu za zajedničkim naporima svih društvenih slojeva i zemalja kako bi se postigla kontrola nad tuberkulozom i smanjila njezina prisutnost.

 Tuberkuloza (skraćeno TBC) je zarazna bolest koja se može prenijeti kapljicama iz zraka i često pogađa pluća, iako se može pojaviti i u drugim dijelovima tijela.

 Povećan rizik obolijevanja od tuberkuloze imaju- djeca mlađa od 3 mjeseca,
- starije osobe,
- HIV pozitivne osobe,
- ovisnici o drogama i alkoholu,
- pušači,
- osobe pod dugotrajnom imunosupresivnom terapijom.

 Simptomi tuberkuloze su:
- hemoptoja kod zdrave osobe često je prvi znak TBC pluća,
- hronični kašalj, više od 3 sedmice,
- noćno znojenje,
- subfebrilne temperature,
- gubitak apetita,
- mršavljenje,
- bol u prsima i obilan pa i krvav ispljuvak.

 Prevencija:
-bolji društveni standard naročito u onim segmentima koji izravno utiču na oboljevanje od tuberkuloze (pretrpan smještaj, loša prehrana),
- laboratorijski i rentgenski pregledi oboljelih, kontakata i sumnjivih,
- osigurati kućni nadzor nad oboljelim (patronaža),
- liječnički pregled i rentgen pluća kod sumnjivih na TBC,
- sprovođenje hemoprofilakse kod užih kontakata oboljelih, u kućnom liječenju,
- BCG vakcinacija djece prema važećem kalendaru, a najkasnije do 5. godine života.

Tuberkuloza je i dalje prisutna u mnogim dijelovima svijeta, a posebno je zabrinjavajuće što se često pojavljuje u zemljama s ograničenim resursima i lošim socioekonomskim uvjetima. Iako je tuberkuloza potpuno izlječiva bolest, broj zaraženih i oboljelih i dalje je velik, a posebno je zabrinjavajuće širenje lijekom otpornih oblika tuberkuloze.

 Unatoč napretku u dijagnostici i liječenju tuberkuloze, još uvijek postoje ključni izazovi u borbi protiv ove bolesti:

  • Otpornost na lijekove- pojava lijekom otpornih oblika tuberkuloze čini liječenje težim i skupljim,
  • Pravovremena dijagnoza- rani pristup dijagnozi i liječenju ključan je za sprječavanje širenja bolesti,
  • Socioekonomska nerazmjernost- tuberkuloza često pogađa najsiromašnije i najranjivije zajednice, što zahtijeva pristup zdravstvenoj skrbi i socijalnim mjerama podrške.

 Kako možete doprinijeti?

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze pruža priliku za svakoga da doprinese borbi protiv ove bolesti:

  • Širenje svijesti - podijelite informacije o tuberkulozi s prijateljima, porodicom i zajednicom kako biste povećali svijest o simptomima, načinima prijenosa i prevenciji,
  • Podrška organizacijama- donirajte sredstva organizacijama koje se bore protiv tuberkuloze i pružaju pomoć oboljelima,
  • Zajednički napor- potaknite svoje lokalne i državne vlasti da poduzmu konkretne korake u borbi protiv tuberkuloze, uključujući pružanje pristupa liječenju i prevenciji.

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze 2023. podsjeća nas na dug put koji treba prijeći kako bismo okončali ovu bolest, ali isto tako naglašava važnost zajedničkih napora i solidarnosti u borbi protiv nje. Svi zajedno možemo doprinijeti kraju tuberkuloze i stvaranju zdravijeg svijeta.

World Tuberculosis Week is celebrated in the period from 14.-21.09. every year. The goal  is to raise awareness of the population about the importance of prevention and timely treatment of tuberculosis and other respiratory diseases.

The theme for 2023: "Together to end TB", which calls for global cooperation and solidarity in the face of tuberculosis. This theme highlights the need for joint efforts of all social strata and countries in order to achieve control over tuberculosis and reduce its presence.

Tuberculosis (TB for short) is an infectious disease that can be transmitted by airborne droplets and often affects the lungs, although it can also appear in other parts of the body.