Svjetski dan borbe protiv bjesnoće 2023.

 

Svjetski dan borbe protiv bjesnila obilježava se svake godine kako bi se podigla svijest o prevenciji bjesnila i istaknuo napredak u borbi protiv ove užasne bolesti.

Ove godine obilježava se i godišnjica smrti Louisa Pasteura, francuskog hemičara i mikrobiologa, koji je razvio prvu vakcinu protiv bjesnila.

 

Danas su sigurne i efikasne vakcine za životinje i ljude među važnim alatima koji postoje za eliminaciju smrti ljudi od bjesnila, dok je svijest ključni pokretač uspjeha zajednica da se uključe u efikasnu prevenciju bjesnila.

 

  1. septembra ove godine obilježit će se 17. Svjetski dan borbe protiv bjesnila. Ovogodišnja tema „Svi za 1, jedno zdravlje za sve“ističe da jedno zdravlje nije za nekoliko odabranih, već za sve.

Tema dodaje dodatni sloj naglašavanja potrebe za saradnjom, važnosti jednakosti i jačanja cjelokupnog zdravstvenog sistema osiguravajući da Jedno zdravlje nije za nekolicinu odabranih, već nešto što bi trebalo biti dostupno svima.

 

Svi za 1 – Jedno zdravlje za sve

Programi kontrole bjesnila nude odličan primjer za operacionalizaciju jednog zdravlja – izgradnju struktura i povjerenja koji su ključni za uspostavljanje sistema za druge zoonoze, uključujući i one koje su sklone pandemiji.

 

Osiguravanje ravnopravnog pristupa zdravstvenim uslugama i profilaksi nakon izlaganja bjesnilu za zajednice koje nemaju dovoljno usluga ne samo da spašavaju živote već i jačaju nacionalne zdravstvene sisteme.

 

Sa Zero by 30: Globalnim strateškim planom za eliminaciju smrtnih slučajeva od bjesnila uzrokovanih psima do 2030. imamo zajednički globalni cilj.

 

Svijet ima vakcine, lijekove, alate i tehnologije za prekid kruga jedne od najstarijih bolesti. Zajedno u jedinstvu možemo eliminisati bjesnilo. Ne ostavljajući nikoga iza sebe.

 

Saradnjom i udruživanjem snaga u svim sektorima, angažovanjem zajednica i obavezivanjem na održavanje vakcinacije pasa, zajedno kao 1 možemo raditi na 1 cilju da eliminišemo 1 bolest kako bismo Jedno zdravlje učinili dostupnim svima – koristeći bjesnilo kao primjer.

 

U periodu od 01.01. - 27.09. 2023. godine u antirabičnoj ambulanti Zavoda za javno zdravstvo ukupno je antirabično obrađeno 27 osoba. Od toga 24 ozljede su nanešene ugrizom psa, 1 ozljeda ugrizom mačke, 1 ozljeda ugrizom srndaća i 1 ozljeda od štakora. Potpuna vakcinacija sprovedena je kod 4 osobe.

 

Veliki problem naše države pa tako i USK-a su psi lutalice. Potrebno bi bilo da šira zajednica učini sve napore kako bi se i ove životinje humano tretirale kroz humane azile za životinje ili udomljavanje, te na taj način dobile priliku i da se vakcinišu protiv bjesnoće.

 

 

September 28th 2023 is the 17th World Rabies Day.

This year’s World Rabies Day theme is: “All for 1, One Health for all”.

World Rabies day is celebrated annually to raise awareness about rabies prevention and to highlight progress in defeating this horrifying disease.

28 September also marks the anniversary of Louis Pasteur's death, the French chemist and microbiologist, who developed the first rabies vaccine.