SVJETSKI DAN SRCA 2023.

 

Svjetski dan srca obilježava se 29. septembra širom svijeta  s ciljem podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima i promocije zdravog načina života koji će doprinijeti boljem zdravlju srca. Ove godine, kao i svake godine, naglasak je na prevenciji, obrazovanju i podršci onima koji se suočavaju s kardiovaskularnim izazovima, a slogan glasi “Koristi srce, upoznaj srce”.

 

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma u našoj ustanovi i u gradu Cazinu, ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a će organizirati druženje sa građanima, besplatno mjerenje krvnog pritiska, masnoće i glukoze u krvi, mjerenje tjelesne težine, podjelu propagandnog materijala te razgovor i edukaciju svih zaintresiranih građana s ciljem podizanja svijesti o bitnosti prevencije, zdravog načina života, ranog otkrivanja, dijagnosticiranja i liječenja bolesti srca.

 

Kardiovaskularne bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, vodeći su uzrok smrti širom svijeta. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine od kardiovaskularnih bolesti umre više ljudi nego od bilo koje druge bolesti. Međutim, većina ovih smrtnih slučajeva može se spriječiti adekvatnom prevencijom, pravovremenom dijagnozom i pravilnim upravljanjem.

 

Kako možemo zaštititi svoje srce?

 

Zdrava prehrana: Jedite raznovrsnu i uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i ribom. Smanjite unos soli, šećera i zasićenih masti.

 

Redovna tjelesna aktivnost: Nastojte biti fizički aktivni najmanje 150 minuta sedmično. To može uključivati hodanje, trčanje, plivanje, biciklizam ili bilo koju drugu aktivnost koja vam odgovara.

 

Kontrola težine: Održavanje zdrave tjelesne težine ključno je za zdravlje srca. Smanjite unos kalorija i povećajte tjelesnu aktivnost kako biste postigli ili održali zdravu težinu.

 

Nikotin i alkohol: Izbjegavajte pušenje i ograničite konzumaciju alkohola. Nikotin i alkohol negativno utiču na srce i krvne žile.

 

Redovni zdravstveni pregledi: Redovne posjete liječniku mogu pomoći u ranoj dijagnozi i upravljanju faktorima rizika za srčane bolesti.

 

Upravljanje stresom: Naučite tehnike za upravljanje stresom poput meditacije, joge ili dubokog disanja. Stres može negativno uticati na zdravlje srca.

 

Edukacija kao ključ prevencije

 

Svjetski dan srca pruža priliku za širenje svijesti o važnosti zdravog srca i krvnih žila. Edukacija o kardiovaskularnim bolestima, faktorima rizika i načinima prevencije ključna je za smanjenje incidencije srčanih bolesti.

Organizacije širom svijeta organiziraju različite događaje, kampanje i radionice kako bi educirali javnost o važnosti zdravog srca i načinima zaštite srčanog zdravlja. Sudjelovanjem u takvim događajima možemo proširiti svijest i potaknuti ljude na pozitivne promjene u svom životnom stilu.

 

Svjetski dan srca je podsjetnik da je briga o svom srcu od suštinske važnosti za dug i kvalitetan život. Svaki pojedinac ima odgovornost prema vlastitom zdravlju srca, ali i prema zdravlju zajednice u cjelini. Edukacija, prevencija i podrška ključni su elementi u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Neka Svjetski dan srca 2023. bude poticaj za sve nas da poduzmemo korake prema zdravijem životu i snažnijem srcu.

 

 

World Heart Day is celebrated on September 29 around the world, with the aim of raising awareness of cardiovascular diseases and promoting a healthy lifestyle that will contribute to better heart health. This year, as every year, the emphasis is on prevention, education and support for those facing cardiovascular challenges, and the slogan is "Use the heart, know the heart".

 https://www.zjzusk.ba/images/stories/0983-23_plakat-svjetski-dan-srca.pdf

https://www.zjzusk.ba/images/stories/0984-23_letak-a5-svjetski-dan-srca-prikaz.pdf