Svjetski dan hrane 2023.

Svjetski dan hrane se obilježava 16. oktobra. Ovaj datum je proglašen 1979. godine u znak obilježavanja dana osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima (FAO), koja je osnovana 1945. godine. Ove godine tema obilježavanja Svjetskog dana hrane je “Voda je život, Voda je Hrana. Ne ostavljaj Nikog” odnosno “Water is Life, Water is Food. Leave No One Behind”. Ova tema treba da ukaže na važnu ulogu vode za život na planeti Zemlji i vode kao osnovu naše hrane. Cilj je da se poveća globalna svijest o značaju pravilnog korištenja vode na odgovoran i održiv nacin. Moderni svijet donosi nove izazove kao što su ubrzan rast ljudske populacije, razvoj različitih tipova industrije, urbanizacija, razvoj svjetske ekonomije i klimatske promjene koje predstavljaju veliki problem za dostupnost pitke vode. Dostupnost pitke vode je smanjen za 20% u posljednjih deset godina, kvalitet vode je također degradiran raznim efektima zagađenja.

 

Kako bi se zaustavio ovaj negativni trend potrebno je povećati proizvodnju hrane i drugih agrokulturnih proizvoda s što manjom količinom vode, raditi na racionalnom korištenju vode kao osnovnog resursa za život. Politički kao i naučno-istraživački rad treba usmjeriti u razvoj novih tehnologija i planova kako bi se spriječilo zagađenje i neracionalno korištenje vode. Potrebno je uložiti veća financijska sredstva, forimirati nove savremenije zakone i legislative, proširiti kapacitete kako bi se mogućnost zagađenja odnosno kontaminacije sveo na minimum.

 

Nedostatak pitke vode, hrane kao i klimatske promjene pogađaju sva područja, posebno ona najsiromašnija. Situacija vezana za nedostatak pitke vode i proizvodnju hrane i prehrane u siromašnim područjima će se vrlo vjerovatno pogoršati u slijedećem periodu. I uz napore Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i FAO-a da se pokuša smanjiti broj pothranjenih kao i broj oboljelih od ovih uzroka je i dalje veoma velik prema podacima FAO on iznosi preko 850 miliona ljudi. Potrebno je popraviti način korištenja vode u našem svakodnevnom životu. Namirnice koje koristimo u ishrani, način na koje se proizvode direktno utiču na kvalitet vode. Situacija se može popraviti biranjem lokalnih, sezonskih i svježih prehrambenih namirnica, smanjiti količinu hrane koja se odbacuje i raditi na pronalasku sigurnih načina za njihovu ponovnu upotrebu. Cilj svjetske populacije treba da bude zaštita i smanjenje zagađenja vodenih sistema u što kraćem roku.

 

USK

 

Današnji izazovi koje povećani ljudski pritisci nameću na okoliš, zahtijevaju poznavanje faktora koji mogu imati negativan uticaj na zdravlje izložene populacije. Okolišne determinante zdravlja, bile one vezane uz opći, radni ili rekreacijski okoliš, odgovorne su za 20 do 30% opterećenja bolešću. Praćenjem i procjenom štetnih faktora okoliša izloženost može biti prepoznata kod svakog pojedinca, ali i na nivou populacije čime se unaprijeđuje cjelokupno zdravlje populacije.

Na osnovu redovnog praćenja sanitarno - higijenskog stanja općina na području Unsko - sanskog kantona može se steći uvid u stanje dispozicije otpadnih materija, vodoopskrbe, zdravstvene ispravnosti hrane, stanja vodotoka i ostalih okolišnih faktora.

 

Prepoznavanje složenih veza i učinaka višestruke i dugotrajne izloženosti je od izuzetnog značaja za provođenje mjera zaštite zdravlja ljudi, uz suradnju s drugim sektorima u donošenju i provođenju legislative, praćenju bolesti uzrokovanih štetnim faktorima okoliša kao i praćenju usklađenosti sa standardima okoliša.

 

Ukupan broj obrađenih uzoraka vode za piće (vanredni i redovni uzorci) na mikrobiološku analizu u 2022.godini iznosio je 1.736, od čega je 1.401 uzoraka odgovaralo zahtjevima propisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode, što procentualno čini 80,7%, dok 335 uzoraka nije dalo zadovoljavajuće rezultate što procentualno čini 19,3%.

 

Grafikon br 1.: Ukupan broj uzoraka vode uzetih za mikrobiološku analizu u periodu od 2018. - 2022. godine 

Ukupan broj obrađenih uzoraka hrane na mikrobiološku ispravnost tokom 2022. godine iznosio je 4.694 uzoraka od čega je zdravstveno ispravno bilo 4.574 (97,4%), dok 120 (2,6%) uzoraka nije zadovoljilo uvjete propisane Pravilnikom. Svaki pozitivan nalaz popraćen je mišljenjem i preporukama od strane spe. hig. i zdr. ekologije, a u cilju unapređenja zdravstvene ispravnosti hrane, higijene u objektu kao i lične higijene zaposlenih.

 

Grafikon br 5.: Ukupan broj uzoraka hrane uzetih za mikrobiološku analizu u periodu od 2018. - 2022. godine

 

 

World Food Day is celebrated on October 16.

This year, the theme of World Food Day is "Water is Life, Water is Food. Leave No One Behind”. This topic should point out the important role of water for life on planet Earth and water as the basis of our food. The goal is to increase global awareness of the importance of proper water use in a responsible and sustainable manner.