Stjenice - mjere prevencije

 

Šta su stjenice?

 

Kućna stjenica (lat. Cimex lectularius L.; eng. Bed bug) spada u porodicu beskrilnih insekata Cimicidae, koji se hrane krvlju. Stjenice grizu kožu kako bi se hranile krvlju, a stara odjeća i rabljeni namještaj jedni su od brojnih načina da u svoj dom unesete najezdu stjenica.

Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a uglavnom je nalazimo u područjima s umjerenom klimom.

Kućna stjenica je 5,5-7 mm dužine i 2,5-3 mm širine. Tri do šest dana nakon oplodnje ženka polaže 6-10 jaja u razdoblju od oko 6 dana. TOkom života može producirati do 200 jaja, nekada i više (do 500). Ima 5 razvojnih stadija i u idealnim uvjetima (ljetni mjeseci) od jajašca do odrasle jedinke prođe oko 6 sedmica.

Stjenice su termolabilne pa tako niska temperatura od -17 ºC kroz 2 sata ubija odrasle, a temperatura od -18 ºC kroz 1 sat ubija jaja. Visoka temperatura od 41 ºC kroz 1 sat ubija odrasle, a na temperaturi od 45ºC kroz 1 sat ugibaju jaja stjenica.

Stjenice žive 6 do 12 mjeseci, a neke nove studije govore kako mogu živjeti i značajno više u uvjetima nedostatka hrane. Inače, odrasla stjenica može preživjeti bez hrane do 5 mjeseci.

 

Kako stjenice utiču na ljudsko zdravlje?

 

Stjenice predstavljaju javnozdravstveni problem uglavnom zbog svojih neugodnih uboda, koji mogu uzrokovati psihološki stres. Iako nije poznato da prenose zarazne bolesti, stjenice mogu prouzročiti lokalne kožne reakcije na ubode, kao i anemiju kod osoba koje žive u područjima s trajnom infestacijom stjenica. Kod nekih pojedinaca, ubodi stjenica mogu uzrokovati ozbiljan psihološki stres. Kožne reakcije nastaju zbog tvari koje stjenice ubrizgavaju tokom uzimanja krvi, a manifestiraju se slično ubodima komaraca. Osjetljivi pojedinci mogu doživjeti sistemsku alergijsku reakciju, uključujući anafilaktički šok, kao najteži oblik. Reakcije na ubode stjenica mogu se pojaviti i do 9 dana nakon uboda, što može uzrokovati poteškoće u identificiranju izvora ugriza. Alergijske reakcije obično se manifestiraju unutar 1 do 24 sata, uključujući uzdignute crvene promjene kože različitih veličina i oblika, praćene svrbežom i upalom.

 

 

Kako se stjenice šire?

 

Stjenice se često povezuju s putovanjima i prisutne su u različitim prijevoznim sredstvima kao što su avioni, brodovi, autobusi, vlakovi i jahte, što se naziva putničko-turističkom infestacijom. Njihova pojava na određenom području često je rezultat dolaska turista iz raznih dijelova svijeta i poboljšane povezanosti s udaljenim destinacijama. Česti posjeti različitim turističkim destinacijama, učestalo korištenje zračnog prijevoza, odvojen prijevoz prtljage od putnika te drugi čimbenici omogućuju pasivni prijenos stjenica koje se skrivaju u naborima prtljage, odjeće i općenito u samim vozilima ili plovilima. Kada stjenice dospiju na određenu destinaciju, koriste različite načine širenja, kao što su prenošenje putem starog namještaja, opreme, kućanskih aparata, odjeće i migracijom u susjedne prostore, sve kako bi pronašle izvor hrane.

 

Gdje se stjenice najčešće nastanjuju?

 

Stjenice se najčešće naseljavaju u hostelima, motelima, hotelima, apartmanima i kampovima. Posljednjih godina, zbog sve češćih putovanja, stjenice se sve više pojavljuju u domovima i vozilima javnog prijevoza. Pasivno se prenose s mjesta na mjesto, često putem putnih torbi i kofera, gdje se skrivaju u rubovima i kutovima (zaklonjenim mjestima). Stjenice obitavaju u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okvira prozora, štokova vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, okvirima slika, uz električne vodove, ispod utičnica i ispod presvučenog namještaja.

 

Kako prepoznati stjenice?

Odrasle stjenice imaju izgled sličan sjemenkama jabuke i emitiraju karakterističan sladak miris, koji podsjeća na miris plijesni i često se opisuje kao svjež miris malina. Ovaj miris je izraženiji u slučaju veće infestacije ili prilikom njihovog stiskanja. Također, možemo ih identificirati po malim crnim tačkama koje predstavljaju njihov izmet, kao i po krvavim tragovima na posteljini nakon hranjenja.

 

Kako i koliko često stjenice traže hranu?

 

Stjenice obično traže hranu noću, preferirajući krv čovjeka i drugih sisavaca, te u nedostatku njih, mogu napasti i ptice, žabe i guštere. Privlači ih toplina i prisutnost ugljičnog dioksida (CO2). Proces hranjenja je bezbolan za domaćina jer stjenice koriste dvije probušene cjevčice - jedna cjevčica služi za ubrizgavanje sline koja sadrži antikoagulanse kako bi spriječila zgrušavanje krvi i anestetike koji omogućavaju neosjetno hranjenje, dok druga cjevčica izvlači krv. Nimfe, tj. mlade stjenice, se hrane kratko, otprilike 3 minute, dok odrasle stjenice uzimaju obrok od 10 do 15 minuta, nakon čega se povlače u skrovište radi probave. Obično se hrane svakih 5 do 10 dana.

 

Kako ublažiti kožne reakcije nastale nakon uboda stjenice?

 

Uobičajeno, lokalne reakcije i svrbež mogu se smanjiti primjenom hladnih obloga na mjestu uboda i uzimanjem antihistaminika oralno.

 

Koje su preporučene metode sprečavanja pojave stjenica?

 

Kako bismo spriječili pojavu stjenica, važno je održavati prostorije i površine čistima. Budući da stjenice najčešće migriraju putem prtljage gostiju, preporučuje se temeljito pregledati prostor nakon što gosti napuste objekt, pažljivo ispitujući svaku pukotinu u prostoru. Treba posebno obratiti pažnju na prtljažne prostore poput kutija kreveta, posteljinu, madrace, podnice, uzglavlja kreveta, slike, stoliće, utičnice, audiovizualnu opremu, ogledala, roletne, rasvjetna tijela, podove od laminata i parketa itd. Metalne konstrukcije kreveta mogu ograničiti kretanje stjenica jer se teško penju po glatkim i tvrdim podlogama. Samo ovlašteni izvođači mjera kontrole štetočina mogu provesti suzbijanje stjenica.

U slučaju sumnje na prisutnost stjenica, preporučljivo je pozvati registriranu profesionalnu tvrtku za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (DDD). Stručnjaci će obaviti pregled prostora i utvrditi prisutnost infestacije stjenicama. Ako se potvrdi prisutnost, provest će se mjere kontrole štetočina i ponoviti ih prema potrebi dok se infestacija ne suzbije. Također će dati detaljne smjernice za postupanje tokom razdoblja suzbijanja infestacije.

Mjere dezinsekcije ne treba provoditi preventivno, ako nema znakova prisustva stjenica!

Mjere prevencije za građane:

pri putovanju i spavanju u smještajnom objektu obratiti pozornost na prostor spavanja i njegovu higijenu:

nakon spavanja obratiti pozornost na vlastito tijelo - jesu li na njemu tragovi uboda,

pogledati plahtu - nalaze li se na njoj sitne kapljice krvi,

ako postoji i najmanja sumnja na stjenice obratiti se djelatnicima u smještaju i osobama u komunikaciji vezanoj za smještaj  

ukoliko je osoba boravila u prostoru u kojem su bile stjenice, važno je nakon povratka kući stvari iz kofera i torbi vaditi na sigurnom mjestu (na balkonu, terasi, dvorištu, u kadi) i pregledavati predmet po predmet, a na koncu detaljno pregledati torbu ili kofer, posebno šavove, spojna mjesta i rubove te ih radi mjera sigurnosti ostaviti neko vrijeme izvan prostorija u kojima se boravi.

Stoga je važna dodatna pažnja na putovanju i pri povratku kući.