Svjetska sedmica imunizacije 2024.

 

Ljudski moguće: Spašavanje života kroz imunizaciju

 

Svjetska sedmica imunizacije (WIW) je globalna zdravstvena manifestacija, koja se obično obilježava svake godine u posljednjoj sedmici aprila, s namjerom da promoviše upotrebu vakcina i zaštiti ljude svih uzrasta od zaraznih bolesti.

 

Globalne inicijative za vakcinisanjem u drugoj polovini 20. stoljeća jedno su od najvećih dostignuća čovječanstva.

 

Kampanje imunizacije su nam omogućile da iskorijenimo velike boginje, gotovo pobijedimo dječju paralizu i osiguramo da više djece preživi i napreduje nego ikada prije.

 

Ove godine Svjetska sedmica imunizacije proslavit će 50 godina proširenog programa imunizacije (EPI) – uvažavajući naše zajedničke napore da spasimo i poboljšamo nebrojene živote od bolesti koje se mogu spriječiti cjepivima i pozivajući zemlje da povećaju ulaganja u programe imunizacije kako bi zaštitile sljedeće generacije .

 

Za samo 5 decenija prešli smo iz svijeta u kojem je smrt djeteta bila nešto čega su se mnogi roditelji plašili, u svijet u kojem svako dijete – ako je vakcinisano – ima šansu da preživi i napreduje.

 

Na svom početku 1974. godine, Prošireni program imunizacije (EPI) se fokusirao na zaštitu sve djece od 6 dječjih bolesti, ali danas je ovaj broj porastao na 13 univerzalno preporučenih vakcina tokom cijelog životnog vijeka i 17 dodatnih cjepiva s preporukama zavisnim od konteksta. Sa proširenjem programa vakcinacije kroz životni tok, sada ga nazivamo osnovnim programom imunizacije.

 

U posljednjih nekoliko godina tokom pandemije napredak u imunizaciji je opao. Dok je 2022. godine širom svijeta vakcinisano više od 4 miliona djece u odnosu na 2021. godinu, još uvijek je 20 miliona djece propustilo jednu ili više vakcina. Sve veći sukobi, ekonomski padovi i porast neodlučnosti o vakcinaciji neke su od prijetnji naporima da se dođe do ove djece. Kao rezultat toga, svijet doživljava iznenadne pojave difterije i bolesti malih boginja koje smo do sada imali gotovo u rukama. Iako je globalna pokrivenost vakcinama dobra –– sa 4 od 5 djece koja su u potpunosti pokrivena –– imamo još toga za uraditi.

 

Možemo omogućiti da svi imaju koristi od spasonosne moći vakcina.

 

Humanly Possible: Saving lives through immunization

 

World Immunisation Week (WIW) is a global healthcare event, typically celebrated every year in the last week of April, intending to promote vaccine usage and protect people of all ages from infectious diseases.