SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE 2024.

Svjetski dan hipertenzije se obilježava svake godine 17. maja, kako bi se podigla svijest o prevalenci hipertenzije, glavnog faktora rizika za kardiovaskularne bolesti.

 

Svjetski dan hipertenzije nastoji povećati svijest o hipertenziji i promovirati prevenciju, otkrivanje i kontrolu visokog krvnog tlaka, koji je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i preranu smrt u svijetu.

 

Javlja se kada krvni pritisak na zidove arterija premašuje normalni opseg, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Loš izbor načina života, nezdrava ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti među primarnim su uzrocima hipertenzije.

 

Ovo uobičajeno, ali često asimptomatsko stanje pogađa milione širom svijeta, sa zapanjujućim brojem oboljelih koji nisu svjesni svog stanja. Ako se ne riješi, hipertenzija može značajno povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

 

  1. godine Svjetski dan hipertenzije obilježit će se u petak, 17. maja, pod temom “Izmjerite svoj krvni pritisak precizno, kontrolišite ga i živite duže”, sa fokusom na:
  • Borbu protiv niske stope svijesti o hipertenziji širom svijeta, posebno u područjima sa niskim do srednjim prihodima
  • Promoviranje tačnih metoda mjerenja krvnog tlaka
  • Saopštavanje javnosti o važnosti hipertenzije i njenih ozbiljnih medicinskih komplikacija
  • Pružanje informacija o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije

 

Svjetska liga za hipertenziju (WHL) postavlja posebne teme svake godine za Svjetski dan hipertenzije, kako bi se fokusirala na edukaciju javnosti o hipertenziji, njenim uzrocima, prevenciji i načinima za efikasno upravljanje krvnim pritiskom. Podstiče svoje članove i partnere da učestvuju u Svjetskom danu hipertenzije kroz mjerenje krvnog tlaka, pozive na akciju, događaje u zajednici, saopštenja za medije i kampanje podizanja svijesti širom svijeta kako bi se postigao veći utjecaj na zdravstvene ishode.

 

Svjetski dan hipertenzije pokrenula je Svjetska liga za hipertenziju (WHL) kako bi se podigla svijest o hipertenziji. Prvi Svjetski dan hipertenzije pokrenuo je WHL 14. maja 2005. godine. Od 2006. godine 17. maj svake godine se obilježava kao Svjetski dan hipertenzije.

 

Kako visoki krvni pritisak pogađa više od milijardu ljudi širom svijeta i vodeći je uzrok smrti, odgovoran za oko 7,5 miliona smrtnih slučajeva svake godine, značaj iza tog dana je podizanje svijesti među ljudima, jer mnogi nisu svjesni simptoma hipertenzije i preventivnih mjera koje se mogu preduzeti.

 

Svjetski dan hipertenzije nastoji podići svijest o rasprostranjenosti hipertenzije, njenim simptomima i značaju usvajanja zdravog načina života u borbi protiv nje. Rana dijagnoza visokog krvnog pritiska može spasiti mnoge živote.

World Hypertension Day is observed every year on May 17, to raise awareness of the prevalence of hypertension, a major risk factor for cardiovascular disease.

 

In 2024, World Hypertension Day will be observed on Friday, May 17th, under the theme ”Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, and Live Longer”, focusing on:

  • Combatting low awareness rates of hypertension worldwide, especially in low- to middle-income areas
  • Promoting accurate blood pressure measurement methods
  • Communicating the importance of hypertension and its serious medical complications to the public
  • Providing information on the prevention, detection, and management of hypertension