Svjetski dan hrane obilježava se 16. oktobra svake godine, kako bi se naglasila važnost hrane kao jedne od osnovnih ljudskih potreba, ali i ljudskih prava.
Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, svaki čovjek ima pravo na hranu, dostojanstven život, slobodu i obrazovanje.
Hrana predstavlja treću osnovnu ljudsku potrebu, nakon zraka i vode, a svaki čovjek ima pravo na dostupnost hrane i adekvatnu prehranu.
Hrana, odnosno prehrana svakog čovjeka trebala bi biti raznolika, energetski uravnotežena, dostatna za zadovoljenje nutritivnih potreba, dostupna i sigurna, za dobrobit svih nas.
Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana hrane je „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“ (Right to foods for a better life and a better future).
AKTIVNOSTI ZAVODA
Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane 2024. godine, ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a, u suradnji sa PPU dječji vrtić “Filii” Bihać, organizirati će javnozdravstvene aktivnosti namijenjene najmlađima.
U današnjem svijetu poljoprivredna proizvodnja je dostatna da zadovolji potrebu za hranom cjelokupne svjetske populacije, a ipak se 733 miliona ljudi suočava s glađu zbog različitih razloga – vremenskih i prirodnih nepogoda, ratova, nejednakosti, ekonomskih kriza, pandemije. Navedeno najviše pogađa siromašne i ranjive skupine, najčešće poljoprivredna domaćinstva, što uzrokuje još veću nejednakost između država, ali i unutar njihovih granica. Poznato je kako su poljoprivredno-prehrambeni sistemi iznimno osjetljivi na katastrofe i krize, dok istovremeno stvaraju zagađenje, degradiraju tlo, vodu i zrak, pridonose emisijama stakleničkih plinova i gubitku bioraznolikosti. Poljoprivredno-prehrambeni sistemi mogu i moraju omogućiti svim ljudima zdravu prehranu, sada i u budućnosti. Ipak, to traži veću predanost, veća ulaganja i inovativne pristupe. Njihovom transformacijom u budućnosti mogao bi se ostvariti veliki potencijal ublažavanja klimatskih promjena i podržavanja uključivog života za sve.
Više od 2.8 milijardi ljudi u svijetu ne može si priuštiti zdravu prehranu.
Neadekvatna prehrana vodeći je uzrok pothranjenosti, malnutricije i pretilosti, koje prožimaju sve društvene slojeve širom svijeta.
Ranjivije društvene skupine često pate od gladi ili ne mogu priuštiti adekvatnu prehranu te su prisiljene koristiti samo osnovne namirnice ili jeftiniju, nezdravu hranu, dok drugi pate zbog nedostupnosti svježe i / ili raznolike hrane, ne raspolažu s informacijama potrebnim za odabir adekvatne prehrane ili se jednostavno odlučuju za praktičnu i dostupnu, a ne zdravu prehranu.
Tek kad svi ljudi na svijetu budu mogli ostvariti pravo na odgovrajuću prehranu, moći ćemo ostvariti ostala ljudska prava i ciljeve održivog razvoja. Opća deklaracija o ljudskim pravima nacrt je za ravnopravniju i pravedniju budućnost, u kojoj svi imamo svoju ulogu. Kao potrošači možemo tražiti svoja prava i pozvati vlade širom svijeta da riješe pitanja nejednakosti i siromaštva, pomognu u odabiru zdrave hrane u smislu povećanja dostupnosti, smanjivanja bacanja hrane, kao i zaštiti okoliša.
USK
Današnji izazovi koje povećani ljudski pritisci nameću na okoliš, zahtijevaju poznavanje faktora koji mogu imati negativan uticaj na zdravlje izložene populacije. Okolišne determinante zdravlja, bile one vezane uz opći, radni ili rekreacijski okoliš, odgovorne su za 20 do 30% opterećenja bolešću. Praćenjem i procjenom štetnih faktora okoliša izloženost može biti prepoznata kod svakog pojedinca, ali i na nivou populacije čime se unaprjeđuje cjelokupno zdravlje populacije.
Na osnovu redovnog praćenja sanitarno - higijenskog stanja općina na području Unsko - sanskog kantona može se steći uvid u stanje dispozicije otpadnih materija, vodoopskrbe, zdravstvene ispravnosti hrane, stanja vodotoka i ostalih okolišnih faktora.
Prepoznavanje složenih veza i učinaka višestruke i dugotrajne izloženosti je od izuzetnog značaja za provođenje mjera zaštite zdravlja ljudi, uz suradnju s drugim sektorima u donošenju i provođenju legislative, praćenju bolesti uzrokovanih štetnim faktorima okoliša, kao i praćenju usklađenosti sa standardima okoliša.
Ukupan broj obrađenih uzoraka vode za piće (vanredni i redovni uzorci) na mikrobiološku analizu u 2023.godini iznosio je 1.476, od čega je 1.234 uzoraka odgovaralo zahtjevima propisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode, što procentualno čini 83,6%, dok 242 uzorka nisu dala zadovoljavajuće rezultate, što procentualno čini 16,4%.
World Food Day is observed on October 16th each year to highlight the importance of food as one of the basic human needs, as well as a human right.
This year's theme for World Food Day is "Right to Foods for a Better Life and a Better Future."