Svjetski dan hrane 2018

 

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. oktobra od 1945. godine, kada je u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO). Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta.
Ove godine Svjetski dan hrane, obilježava se pod sloganom: „Naša djela su naša budućnost“, sa fokusom na smanjenje broja gladnih u svijetu.
Poslije perioda pada, učestalost gladi u svijetu ponovo raste. Prema najnovijem izvještaju FAO, danas više od 815 miliona ljudi pati od hronične pothranjenosti, dakle jedna na svakih devet osoba, a od toga 60% čine žene.
Povodom Svjetskog dana hrane, ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a (služba higijene sa zdravstvenom ekologijom) će i ove godine organizirati obilježavanje istog u suradnji sa JU Dječiji vrtić Bihać. Obilježavanje će se održati na lokaciji - JU dječiji vrtić - Park, dana 16.10.2018.godine (utorak), s početkom u 09:30h.

Zavod za javno zdravstvo USK-a vrši kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane
Broj obrađenih uzoraka hrane na mikrobiološku ispravnost tokom 2017. godine iznosio je 3.515 uzoraka od čega je ispravno bilo 3.457 (98,3%), dok 58 (1,7%) uzoraka nije zadovoljilo uvjete propisane Pravilnikom.

Grafikon br 1. Grafički prikaz rezultata mikrobioloških uzoraka hrane za period od 2013. - 2017. godine

 

Broj obrađenih uzoraka hrane na fizičko - hemijsku ispravnost u toku 2017. godine iznosio je 70 uzoraka, te su svi zadovoljili uslove propisane Pravilnikom.

Grafikon br 2. Grafički prikaz rezultata fizičko - hemijskih uzoraka hrane za period od 2013. - 2017. godine

 

Tabela br 1. Broj obrađenih uzoraka hrane u periodu od 2013. do 2017. godine

U 2017. godini zabilježen je rast broja uzoraka hrane na mikrobiološku ispravnost (1.039 uzoraka), što je rezultat suradnje Zavoda za javno zdravstvo i sanitarne inspekcije na Kantonu.

Ključne činjenice:
• Oko 80% ekstremno siromašnih živi u ruralnim područjima. Većina njih živi i zavisi od poljoprivrede.
• Svake godine, glad ubija više ljudi od malarije, tuberkuloze i AIDS-a zajedno.
• 45% smrtnosti dojenčadi se odnosi na pothranjenost. Zastoj u razvoju i dalje utiče na 155 miliona djece mlađe od pet godina, dok je istovremeno, gojaznost djece u porastu u svim regijama.
• 1,9 milijardi ljudi – više od četvrtine svjetske populacije – pate od prekomjerne težine. Od ovog broja, 600 miliona je gojazno, a gojaznost odraslih u svijetu ubrzano raste.
• 3,4 miliona ljudi umre svake godine zbog prevelike težine i gojaznosti.
• Troškovi pothranjenosti u svjetskoj ekonomiji iznose 3,5 triliona dolara godišnje.
• FAO procjenjuje da poljoprivredna proizvodnja mora porasti za oko 60% do 2050. godine, kako bi se obezbjedila dovoljna količina hrane. Sukobi, ekstremni vremenski događaji vezani za klimatske promjene i usporavanje privrede predstavljaju rizik za ovaj cilj.
• Veliki broj gladnih širom svijeta, 489 miliona, od kojih 75% čine djeca sa zastojem u rastu i razvoju do pet godina života, žive u zemljama pogođenim ratnim sukobima i konfliktima.
• Klimatske promjene također utiču na pogoršanje stanja gladi u svijetu.
• Trećina hrane koja se proizvede širom svijeta se izgubi ili uzaludno potroši. Troškovi bačene hrane su oko 2,6 triliona dolara godišnje, uključujući 700 milijardi dolara troškova za životnu sredinu i 900 milijardi dolara socijalnih troškova.
Zato je Svjetski dan hrane i prilika da se ukaže na značaj postizanja cilja održivog razvoja – bez gladnih do 2030. godine.

Ključne poruke Svjetskog dana hrane 2018. godine:
1. Neophodne su humanitarne akcije u cilju prikupljanja pomoći radi rješavanja problema ishrane i higijene.
2. Dalje ulaganje u razvoj poljoprivrede kroz inovativne politike.
3. Prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje klimatskim promjenama i rješavanje problema bezbjednosti hrane u klimatski osjetljivim područjima.
4. Stvaranje uslova za održivi poljoprivredni razvoj kako bi se obezbjedili uslovi za povratak raseljenih lica.

 

The World Food Day is marked every year on October 16th, on the day when the United Nations (UN) established The Food and Agriculture Organization (FAO) in 1945. This day is celebrated in more than 150 countries worldwide.
This year's theme is called „Our Actions are our Future“, focusing on reducing the number of hungry people in the world.
Key messages of the World Food Day in 2018:
1. Humanitarian actions are necessary in order to collect assistance to address nutrition and hygiene problems.
2. Further investment in the development of agriculture through innovative policies.
3. Adapting agricultural production to climate change and solving the problem of food safety in climatically sensitive areas.
4. Creating conditions for sustainable agricultural development in order to provide conditions for the return of displaced persons.