Svjetski dan hrane je dan posvećen borbi protiv gladi u svijetu. Obilježava se svake godine 16. oktobra, kada se ljudi iz cijelog svijeta okupljaju kako bi iznijeli svoj stav za iskorjenjivanje gladovanja. Kolektivna akcija u 150 zemalja ono je što Svjetski dan hrane čini jednim od najslavnijih dana u kalendaru Ujedinjenih naroda.Stotine događaja i terenskih aktivnosti okupljaju vlade, tvrtke, nevladine organizacije, medije i širu javnost.
Svjetskim danom hrane 2020. obilježava se 75. godišnjica FAO-a u iznimno vrijeme, dok se zemlje širom svijeta suočavaju s raširenim učincima pandemije zbog koronavirusne bolesti (COVID-19). Ovogodišnja tema glasi:
Obrađivati, njegovati, čuvati.Zajedno.
Globalna zdravstvena kriza zbog pandemije koronavirusne bolesti (COVID-19) dala nam je trenutak da razmislimo o stvarima koje doista cijenimo i našim najosnovnijim potrebama.U ovim nesigurnim vremenima pomoglo je mnogima od nas da ponovno počnemo cijeniti nešto što često uzimamo zdravo za gotovo, a nešto što mnogima nedostaje: hranu.
Hrana je suština života i temelj naših kultura i zajednica.Očuvanje pristupa zdravstveno ispravnoj i hranjivoj hrani je i ostat će bitni dio odgovora na koronavirusnu bolest (COVID-19), posebno za najsiromašnije i najranjivije u svijetu, a koji najviše ispaštaju zbog pandemije, te će na njih još više uticati ekonomski problemi.
U vremenu poput ovogvažnije je nego ikad prepoznati potrebu za podrškom poljoprivrednicima i radnicima u cijelom prehrambenom sistemu, koji osiguravaju da hrana dolazi s farme do stola, čak i usljed raznih prepreka, bez presedana, kao što je trenutna kriza COVID-19.
U 75 godina od osnivanja FAO svijet je učinioveliki napredak u borbi protiv siromaštva, gladi ineuhranjenost. Poljoprivredna produktivnost i prehrambeni sistemi prevalili su dug put, ali nažalost više od 2 milijarde ljudi nema redovan pristup dovoljnoj količini sigurne i hranjive hrane. Pandemija COVID-19 dodatno je otežala situaciju.Gotovo 690 milijuna ljudi je gladno, što je više od 10 milijuna od 2019 godine, a zbog pandemije COVID-19 ovaj broj bi se mogao povećatina 83-132 milijuna ljudi, ovisno o daljem gospodarskom statusu.
Sigurna, zdravstveno ispravna hrana
Svaki deseti stanovnik Zemlje imao je ili ima problema sa kvalitetom hrane, ili se razbolio usljed nesigurne ili kontaminirane hrane. Sigurna i zdrava hrana je neophodna za promicanje zdravlja.
Zdrava prehrana je ona koja zadovoljava prehrambene potrebe pojedinaca pružanjem dovoljne, sigurne, hranjive i raznolike hrane za vođenje aktivnog života i smanjenje rizika od bolesti. To između ostalog uključuje voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice te hranu koja sadrži malo masti (posebno zasićene masti), šećer i sol.
Mnogim ljudima zdrava prehrana nije dostupna.
Nesigurna hrana ima ogroman uticaj na zdravlje ljudi i ekonomiju. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) procjenjuje da se više od 600 miliona ljudi razboli, a 420.000 umre svake godine od konzumiranja hrane onečišćene bakterijama, virusima, parazitima, toksinima ili hemikalijama. Prema podacima Svjetske banke, nesigurna hrana košta male i srednje kompanije stotinjak milijardi eura godišnje.
Bolesti koje se prenose hranom obično su zarazne ili toksične prirode najčešče uzrokovane od strane bakterija, virusa, parazita ili hemikalija i drugih tvari koje ulaze u tijelo putem kontaminirane hrane ili vode. Bolesti ometaju i opterećuju zdravstvenih sistem, nacionalne ekonomije, turizam i trgovinu. Vrijednost trgovine hranom je otprilike 10 posto ukupne godišnje trgovine na globalnom nivou. Sigurnost hrane se nerijetko uzima “zdravo za gotovo”. Često je to nebitan problem, dok ne dobijete trovanje hranom. Hrana koja je onečišćena štetnim bakterijama, virusima, parazitima ili hemijskim tvarima uzrokuje više od 200 bolesti u rasponu od dijareje do karcinoma.
Sigurna hrana je presudna, ne samo za bolje zdravlje čovjeka, nego i za ekonomski razvoj i međunarodni ugled svake zemlje. Dobra higijenska praksa u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru pomaže smanjenju nastanka i širenja bolesti koje se prenose hranom. Bilo da proizvodite, prerađujete, prodajete ili pripremate hranu, imate važnu ulogu u njezinoj sigurnosti. Svi u prehrambenom lancu su odgovorni za sigurnost hrane.
Kako je sigurnost hrane odgovornost svakoga, samim tim je i svačiji posao. Danas se hrana obrađuje u većim količinama i distribuira na većim udaljenostima nego ikad prije. Multidisciplinarna saradnja svih sudionika u lancu opskrbe hranom, kao i dobro upravljanje i poštivanje propisa doprinosi boljoj sigurnost hrane.
Zdravstvena ispravnost hrane na području USK-a
Snabdijevanje dovoljnim količinama zdravstveno ispravne hrane i pravilna prehrana je jedan od osnovnih temelja zdravlja stanovništva. Za osiguranje i zaštitu zdravlja hrana mora biti ne samo odgovarajućeg prehrambenog sastava, nego treba biti i zdravstveno ispravna, odnosno, ne smije sadržavati štetne bološke, hemijske i fizikalne komponente kao posljedicu neadekvatnih higijenskih uvjeta proizvodnje, prerade i pripreme, industrijskog onečišćenja okoliša i neadekvatnih agrotehničkih i veterinarskih mjera, u količinama koje mogu biti opasne za zdravlje ljudi.
Da bi hrana bila zdravstvno ispravna treba biti proizvedena i prometovana u objektima koji udovoljavaju sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima.Zdravstvena ispravnost hrane za područje USK-a vrši se u ZU Zavod za javno zdravstvo USK-a.
Kontroli zdravstvene ispravnosti hrane podliježu svi objekti koji se bave proizvodnjom i prometom kako sirovina, tako i gotove hrane. Uzimanje uzoraka hrane se vrši kontinuirano, u ovisnosti od količine, ili, ako je riječ o gotovoj hrani, o dnevnom prometu obroka. Ispituje se hemijska i mikrobiološka ispravnost hrane.
Grafički prikaz rezultata mikrobioloških analiza uzoraka hraneza period od 2015. - 2019. godine
Grafički prikaz rezultata fizičko - hemijskih analiza uzoraka hrane za period od 2015. - 2019. godine
Iz priloženog vidimo da je došlo do rapidnog pada broja fizičko - hemijskih analiza, dok je rastao broj mikrobioloških analiza, što znači da smo još uvijek poprilično fokusirani na mikrobiološke parametre ispravnosti, što naravno, nije loše, jer nam daje informaciju o higijenskim uvjetima u kakvim se hrana proizvodi, priprema i distribuira.
Međutim, patologija savremenog društva često je vezana za hemijsku kontaminaciju hrane i vode, pa je potreban širi aspekt promatranja. Osim toga, vrlo je važna i nutritivna vrijednost hrane koju jedemo, a često nam deklaracije proizvoda ne daju dovoljno informacija o tome.
World Food Day is a daydedicated to fighting the global hunger. It is celebrated every year on October 16, when people from all over the world gather to express their position to eradicating hunger. Collective action in 150 countries is what makes World Food Day one of the most glorious days of the United Nations calendar. Hundreds of events and field activities bring together governments, companies, NGOs, the media and the general public.
World Food Day 2020 marks the 75th anniversary of FAO at an exceptional time, as countries around the world face the widespread effects of a coronavirus pandemic (COVID-19).
This year's theme is:
Grow,•nourish,•sustain.•Together