Svjetski dan hrane - 16.10.2021 godine

          Svjetski dan hrane obilježava se 16. oktobra na dan kada je 1945. godine osnovana “Organizacija za hranu i poljoprivredu “ (FAO) UN-a. Prvi put dan hrane je obilježen 1979. godine na 20. Općoj konferenciji FAO i od tada se obilježava redovito. Danas Svjetski dan hrane se obilježava u preko 150 zemalja Svijeta, ovaj dan ne obilježavaju samo agencije i institucije koje su u sastavu UN-a, već i brojne druge organizacije, udruženja i agencije koje imaju isti cilj i svrhu, a to je uklanjanje odnosno eliminacija gladi sa planete Zemlje. 

Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane glasiNaše akcije su naša budućnost - bolja proizvodnja , bolja prehrana, bolji okoliš i bolji život i ove godine obilježavanje će se održati u Briselu.

Prema podacima koje je 2020. godine objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu oko 600 miliona ljudi ne može sebi priuštiti ili obezbjediti obrok, ovaj broj predstavlja uvećanje od 10 miliona u odnosu na prethodnu godinu i treba da bude crveni signal u borbi protiv gladi.

Glavni problemi s kojima se čovjek danas susreće navedeni su od strane UN-a i to su upravo glad, ratovi, siromaštvo i klimatske promjene. Vrijednost i značaj hrane ukazuje i to da je prilikom formiranja i objavljivanja globalnih ciljeva, odnosno ciljeva održivog razvoja, svijet bez gladi zauzeo  drugo mjesto na listi od njih 17. Nažalost ekstremna glad, neuhranjenost i nedostatak hrane i dalje su ogromne prepreke razvoju mnogih zemalja. Svrha i osnovni zadatak jeste upravo iskorijeniti glad i neuhranjenost kroz konkretna unapređenja života i kapaciteta malih, ali značajnih privrednika uz ravnopravan pristup zemljištu,tehnologiji i tržištima. Jako bitan faktor jeste i međunarodna suradnja i odgovornost “velikih  prema malim”, koji će osigurati investicije u infrastrukturu i tehnologiju i na taj način ojačati  i povećati produktivnost u poljoprivredi. Kada uzmemo u obzir konstantno povećanje populacije, sa predviđanjima da će do 2050. godine na Zemlji živjeti 10 milijardi ljudi, trenutno ne postoji dovoljno prehrambenih izvora, koji mogu osigurati i zadovoljiti nuritivne potrebe tako velike populacije.

Hrana kao nezamjenjiv resurs mora da bude stalni prioritet svih institucija na svim nivoima, ona predstavlja osnovu bilo kakvog rasta kako socijalnog tako i ekonomskog. Značaj hrane pored vode zahtjeva konstantno ukazivanje i edukovanje ljudi, nedopustive su činjenice koje ukazuju na ogromno prisustvo gladi u nerazvijenim zemljama. Da bi se osigurala dovoljna količina hrane potrebno je raditi na kvalitetnoj proizvodnji i sigurnosti hrane , smanjiti i na kraju u potpunosti  prekinuti gubitke i propadanje  ovog resursa. Povećati svijest u načinu proizvodnje, upravljanja, transporta, ali i konzumacije same hrane.

Kao zaključak  FAO poziva na globalnu odgovornost, ali i na učešće svakog pojedinca kako bi se pomoglo cijeloj populaciji, a osobito onim najugroženijim, da svi činioci prehrambenog sistema bili snažniji i otporniji , i kako bi se  omogućila pristupačna, održiva i zdravstveno ispravna hrana. To zahtjeva bolju socijalnu zaštitu, inovacije i unaprađenje tehnologija, promociju poljoprivrede i poljoprivredne prakse radi očuvanja i zaštite prirodnih resursa i ljudskog zdravlja. Moramo preuzeti odgovornost i uključiti se tako što ćemo birati zdravu hranu, očuvati održive navike i pridružiti se globalnim naporima za solidarnost unatoč ovim neizvjesnim vremenima.

World food day is celebrated on October 16, which marks the creation of FAO in 1945. Celebrating the creation of the Food and Agriculture Organization (FAO), events are organized in over 150 countries across the world, making it one of the most celebrated days of the UN calendar.
This year’s theme is ˝Our actions are our future-Better production, better nutrition, a better environment and a better life˝.