Svjetski dan dijabetesa 2021.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog eskalirajuće prijetnje zdravlju koju predstavlja dijabetes. Svjetski dan dijabetesa pruža priliku za podizanje svijesti o dijabetesu kao globalnom javnozdravstvenom problemu i o tome šta je potrebno učiniti, kolektivno i pojedinačno, za bolju prevenciju, dijagnozu i upravljanje ovim stanjem.

Ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa održava se krajem godine koja je bila intenzivna u smislu globalnog zagovaranja dijabetesa. SZO i partneri iskoristili su priliku povodom 100. godišnjice otkrića inzulina da istaknu ogroman jaz između ljudi kojima je potreban pristup inzulinu za kontrolu dijabetesa, kao i osnovnim tehnologijama kao što su mjerači glukoze u krvi i test trake.  Uoči 14. novembra, SZO će naglasiti ne samo izazove, već, što je još važnije, rješenja za povećanje pristupa lijekovima za dijabetes i zdravstvenoj njezi.

Tema Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa Međunarodne federacije dijabetičara (IDF) je ˝Pristup njezi dijabetesa- ako ne sad, kad ?.˝(Access to Diabetes Care – If Not Now, When?).

Diabetes mellitus (šećerna bolest; dijabetes) je hronična bolest iz grupe poremećaja metabolizma. Nastaje kada pankreas više ne luči dovoljno inzulina ili ne može da iskoristi postojeći inzulin. Ovo dovodi do hiperglikemije, povišenog nivoa glukoze u krvi čije dugotrajno prisustvo može dovesti do oštećenja tkiva i organa i ozbiljnih komplikacija.

Tipovi dijabetesa:

 Dvije osnovne kategorije dijabetesa ukazuju na porijeklo i razvoj (etiopatogenezu) bolesti.

 Tip 1 se odnosi na destrukciju B ćelija pankreasa, po pravilu izazvanu autoimunim procesom. Ovi pacijenti su skloni ketoacidozi i zahtijevaju inzulin kao doživotnu substutucionu terapiju.

 Tip 2 se odnosi na heterogene poremećaje, a najčešće se radi o smanjenom dejstvu inzulina (inzulinskoj rezistenciji) i posljedičnim poremećajem u kompenzatornoj sekreciji inzulina.

Najčeći oblik je dijabetes tip 2, od kojeg boluje oko 90 posto dijabetičara, dok oko 10 posto boluje od dijabetesa tip 1. Drugi specifični tipovi su vrlo rijetki i odnose se na genetske defekte u sekreciji ili dejstvu inzulina, primarnom oboljenju endokrinog pankreasa, dijabetesu izazvanom lijekovima, ili dijabetesu u sklopu drugih, posebno endokrinoloških oboljenja.

Gestacijski/gestacioni dijabetes melitus (GDM) se odnosi na dijabetes koji nastaje u trudnoći i praktično se povlači poslije porođaja.

 Simptomi dijabetesa:

-žeđ i suhoća usta

- učestalo i obilno mokrenje

- nagli gubitak težine

- pojačana glad

- umor i iscrpljenost

- zamućen vid

- trnci u stopalima

- sporo cijeljenje rana i infekcije

Prevencija dijabetesa

Dijabetes se smatra hroničnim oboljenjem. Mjerama prevencije i mijenjanjem životnih navika oboljelih, dijabetes se može kontrolisati i smanjiti mogućnost komplikacija, koje prate život sa ovom bolešću.

Primarna prevencija uključuje promociju zdravog načina života (smanjenje pretilosti) dobro uravnoteženom prehranom i umjerenom redovnom tjelesnom aktivnošću.

Poseban naglasak stavljen je na promjenu prehrambenih navika, jer su rezultati naučnih istraživanja pokazali direktnu vezu između gojaznosti i dijabetesa tipa 2. 

Također, u prevenciji se naglasak stavlja na:

- redovne godišnje sistematske preglede;

- izbjegavanje stresa;

- redovnu fizičku aktivnost (najmanje dva puta sedmično);

- Izbjegavanje brze hrane, gaziranih pića i industrijskih slatkiša.

Dijagnoza i liječenje dijabetesa:

Rana dijagnoza može se postići relativno jeftinim testiranjem šećera u krvi.

Liječenje dijabetesa uključuje dijetu i tjelesnu aktivnost uz snižavanje razine glukoze u krvi i razinu drugih poznatih faktora rizika koji oštećuju krvne žile. Ukidanje upotrebe duhana također je važno kako bi se izbjegle komplikacije.

Intervencije koje su isplative i ostvarive u zemljama u razvoju uključuju:

 • kontrolu glukoze u krvi, osobito kod dijabetesa tipa 1. Osobe s dijabetesom tipa 1 zahtijevaju inzulin, osobe s dijabetesom tipa 2 mogu se liječiti oralnim lijekovima, ali mogu također zahtijevati inzulin;
 • kontrolu krvnog tlaka; i
 • njegu stopala.

Ostale intervencije uštede troškova uključuju:

 • screening i liječenje retinopatije (koja uzrokuje sljepoću)
 • kontrola lipida u krvi (za regulaciju razine kolesterola)
 • screening za rane znakove bubrežnih bolesti povezanih s dijabetesom i liječenje.

 Preporuke Međunarodne federacije dijabetičara za zdravu ishranu za opću populaciju:

 • Odabir vode, kafe ili čaja umjesto voćnog soka ili drugih napitaka zaslađenih šećerom.
 • Jedite najmanje tri porcije povrća svaki dan, uključujući zeleno lisnato povrće
 • Jedite do tri obroka svježeg voća svaki dan
 • Odabir orašastih plodova, komada svježeg voća ili nezaslađenog jogurta za užinu
 • Ograničavanje unosa alkohola na najviše dva standardna pića dnevno
 • Odabir tanko rezanog bijelog mesa, peradi ili morskih plodova umjesto crvenog ili prerađenog mesa
 • Odabir maslaca od kikirikija umjesto čokoladnog namaza ili džema
 • Odabir kruha od cijelog zrna, riže ili tjestenine umjesto bijelog kruha, riže ili tjestenine
 • Odabir nezasićenih masti (maslinovo, kanolovo ulje, kukuruzno ili suncokretovo ulje) umjesto zasićenih masti (maslac, životinjske masti, kokosovo ili palmino ulje).
 • Posebna prijetnja u vezi s povezanim rizikom od pojave dijabetesa tipa 2 je konzumiranje hrane s visokim šećerom, posebno pića zaslađenih šećerom. 2014. godine Svjetska zdravstvena organizacija izdala je nove preporuke za ograničenje unosa šećera. IDF u potpunosti podržava ove preporuke i kao odgovor objavio je IDF Okvir za djelovanje protiv šećera.World Diabetes Day (WDD) was created in 1991 by IDF and WHO in response to growing concerns about the escalating health threat posed by diabetes. World Diabetes Day provides an opportunity to raise awareness of diabetes as a global public health issue and what needs to be done, collectively and individually, for better prevention, diagnosis and management of the condition.

   The theme for World Diabetes Day 2021-23 is Access to Diabetes Care – If Not Now, When?.(The International Diabetes Federation -IDF)