Nedjelja borbe protiv tuberkuloze 2022.

U periodu od 14.-21.09. svake godine obilježava se Nedjelja borbe protiv tuberkuloze.  Cilj obilježavanja joj je podizanje svijesti stanovništva o značaju prevencije i pravovremenog liječenja tuberkuloze i drugih oboljenja disajnih puteva. 

 

Tuberkuloza predstavlja jedan od vodećih problema javnog zdravstva, a njena prevencija zahtjeva multisektorijalni pristup, sve sa ciljem da se poveća svijest javnosti o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja. U svijetu se obilježava nizom aktivnosti kao što su: 

- mjerenje pritiska i nivoa šećera u krvi na trgovima i javnim mjestima

- akcije doborovoljnog davanja krvi

- kontrole vode za piće

- akcije čišćenja školskih dvorišta i parkova

- posjeta oboljelima u njihovim domovima koje su slabijeg imovinskog stanja

- informativno-edukacijske aktivnosti.

Tuberkuloza je bolest uzrokovana bakterijom koja se širi putem vazduha s jedne osobe na drugu. Obično napada pluća, ali i ostale djelove tijela, kao što su mozak, bubrezi ili kičma.

Simptomi tuberkuloze su: hronični kašalj, više od 3 sedmice; subfebrilne temperature, noćno znojenje; gubitak težine; gubitak apetita; mršavljenje,bol u prsima i obilan pa i krvav ispljuvak; Hemoptoja kod zdrave osobe često je prvi znak TBC pluća.

U većini slučajeva, tuberkuloza se može tretirati i liječiti, ali može imati i smrtni ishod ukoliko se ljudi adekvatno ne liječe. Tuberkuloza otporna na lijekove je uzrokovana organizmom koji je otporan na najmanje dva najjača lijeka koja se koriste protiv TBC-a.
PREVENCIJA
- Bolji društveni standard naročito u onim segmentima koji izravno utječu na oboljevanje od tuberkuloze (pretrpan smještaj, loša prehrana),

- Laboratorijski i rentgenski pregled oboljelih, kontakata i sumnjivih,
- Osigurati kućni nadzor nad oboljelim (patronaža)
- Liječnički pregled i RTG pluća kod sumnjivih prije stupanja na posao.
- Sprovođenje kemoprofilakse kod užih kontakata oboljelih, u kućnom liječenju,
- BCG vakcinacija djece prema kalendaru vakcinacije.

 

 

 

 U periodu od 01.01.2021 - 31.08.2022. godine najveći broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika registriran je na općinama: V.Kladuša, B.Krupa, Cazin, Bužim i Bihać. Ukupan broj prijavljenih oboljenja od tuberkuloze je 65 sa jednim smrtnim ishodom.

 

World Tuberculosis Week is celebrated in the period from 14.-21.09. every year. The goal  is to raise awareness of the population about the importance of prevention and timely treatment of tuberculosis and other respiratory diseases.

 

Tuberculosis represents one of the leading problems of public health, and its prevention requires a multisectoral approach, all with the aim of increasing public awareness of tuberculosis as an infectious disease, and of the importance of prevention and timely treatment.