Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača 2022.

Svjetski dan ozona se obilježava 16. septembra širom planete Zemlje. Ovaj dan je još poznat kao Svjetski dan sprječavanja narušavanja Ozonskog omotača i treba da probudi svijest kod ljudi kako bi se shvatilo koliki je njegov značaj. Ozon apsorbuje štetno Ultraljubičasto zračenje Sunca. On predstavlja štit koji spriječava prodiraanje UV zračenja na površinu zemlje. Sastavljen je od tri atoma kiseonika i predstavljen je formulom O3. Ozonski omotač je smješten u stratosferi i nalazi se između 15 do 30 kilometara iznad zemljine površine.

 

Ujedinjenje nacije su 16. septembar proglasile  Svjetskim danom zaštite ozonskog omotača kako bi se prisjetili Montrealskog protokola te se on od 1994. godine obilježava širom svijeta. Montrealski sporazum je potpisan od strane 197 članica UN-a.

 

Glavni problem Ozonskog omotača je njegovo smanjenje i pojavljivanje ozonskih rupa. Ozonski omotač se konstantno smanjuje, prva takva pojava otkrivena je 1985. godine na južnom polu i postao jedan od prvih primjera negativnog djelovanja čovjeka na Zemljinu atmosferu. Ove rupe su prvenstveno nastale plinovima odnosno gasovima koji se koriste u aerosolima, frižiderima, rashladnim uređajima i sličnim aparatima. Dovele su do povećanja broja oboljelih od raka kože, katarakte, ali i ogromnih posljedica za čitave ekosisteme, biljke, insekte ali i negativan uticaj na poljoprivredne usjeve.

Montrealski protokol je bio vodilja koja je trebala da spriječi ovaj negativni trend, mnoge države su počele da ga primjenjuju odmah poslije njegovog potpisivanja. Prvenstveno su bile fokusirane na smanjenje korištenja štetnih hemikalija koje imaju štetni uticaj na ozon, kao što su hlorflorugljovodonici i haloni, kao i HCFC-a, čiji efekat je nešto sporiji i s nižim potencijalom za uništavanje ozonskog omotača. Hemijski elementi kao što su hlor i brom se svakodnevno oslobađaju u atmosferu i dovode do smanjenja ozonskog omotača.

 

Ove godine ovaj dan se obilježava pod temom “Global Cooperation Protecting life on Earth” (“Globalna suradnja štiti život na Zemlji”), koja treba da sačuva i omogući bolji život na Zemlji, s naglaskom na zaštitu ozonskog omotača i zaštitu okoliša. Ozonski omotač predstavlja veoma važan štit od negativnog UV zračenja sunca, njegovo kontinuirano smanjenje ostavlja negativne posljedice za život na planeti Zemlji. Ovo smanjenje utiče na okoliš, mjenjajući cikluse biljaka, kao i promjene u lancima ishrane. Mikroskopski organizmi kao što su plankton mogu da nestanu i na taj način ugroze ostale karike lanaca ishrane, što bi predstavljalo velike probleme. Također ozonske rupe utiču na ružu vjetrova, globalno zagrijavanje i druge zdravstvene probleme kako za ljude tako i za druge organizme.

World Ozone Day is celebrated on September 16 across the planet. This day is also known as the World Day to Prevent the Depletion of the Ozone Layer. It should raise awareness among people to understand the importance of the Ozone layer and how important it is.

This year’s theme is called “Global Cooperation Protecting life on Earth”.